Antena 3 CNN Externe Cecenii nu regretă moartea lui Elţîn

Cecenii nu regretă moartea lui Elţîn

Cecenii nu regretă moartea lui Elţîn
25 Apr 2007   •   08:19

În timp ce Rusia a decretat miercuri doliu naţional, în Cecenia oamenii nu au uitat suferinţa războiului declanşat când Elţîn era la conducere. Cecenii spun că nu regretă dispariţia liderului de la Kremlin. Cecenia continuă să fie afectată de războiul care le-a nimicit ţara. Nimeni nu poate să uite sau să ierte decizia preşedintelui Elţîn de a declanşa conflictul.

?Cu siguranţă ar fi fost mult mai bine dacă ar fi murit în 1993. Acest om trebuia să fie acuzat pentru războiul din Cecenia?, a spus un cetăţean. Zeci de mii de oameni au murit şi sute au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara în perioada războiului din Cecenia.

Cecenia şi-a declarat independenţa de Federaţia Rusă în noiembrie 1991. Preşedintele de atunci al Rusiei, Boris Elt]n, a trimis trupe în 1991 şi din nou în 1994 pentru a preveni secesiunea Ceceniei. Conflictul armat dintre trupele ruseşti şi rebelii ceceni s-a transformat într-un adevărat război care a durat pâna în 1996.

În 1999-2000 trupele ruseşti au cucerit din nou Cecenia, provocând alte zeci de mii de morţi şi o criză umanitară de proporţii. Începând din anul 2000 în zonă are loc un război continuu de gherilă.

Antena 3

×
Parteneri
O nouă minivacanţă pentru români! Câte zile libere vor avea angajaţii
x close