Antena 3 CNN Externe "Charles vine pe tron împreună cu o regină cu care s-a căsătorit în urma unui scandal public" | Maria Coman, relatare de la ceremonia încoronării monarhului britanic

"Charles vine pe tron împreună cu o regină cu care s-a căsătorit în urma unui scandal public" | Maria Coman, relatare de la ceremonia încoronării monarhului britanic

Într-o primă relatare înaintea încoronării regelui Charles al III, corespondentul Antena 3 CNN, Maria Coman, a subliniat diferențele între domnia acestuia, aflată la început, și domnia mamei sale, Elisabeta a II-a, întinsă pe șapte decenii.

de Maria Coman    |    06 Mai 2023   •   11:13

"Este începutul unei noi ere. Vă dați seama cum este pentru Charles, cel care este încoronat rege și care se pregătește pentru acest moment de peste 70 și ceva de ani.

Așadar, este începutul unei noi ere, pentru că, pe de o parte, monarhia nu poate și nu are cum să mai fie ceea ce a fost până recent. Regina Elisabeta a II-a a reprezentat un simbol extrem de puternic.

Regele Charles al III-lea nu va fi un simbol atât de puternic și va trebui, cumva, să-și adapteze și mesajul, și acțiunile, astfel încât să rămână relevant, să spunem, într-o economie și într-o lume politică precum cele în care trăim astăzi.

Corespondent Antena 3 CNN: "Ceremonia este condusă de femei, iar unele provin din colonii"

S-a văzut, de altfel, și în modul în care s-a organizat această ceremonie. Vom vedea pe parcursul acestei zilei că sunt extraordinar de multe elemente fine și care, poate, n-ar fi observate dar care diferențiază ceremonia de astăzi de ceremonia de la încoronarea mamei sale, în urmă cu 70 de ani.

Atunci, ceremonia a fost susținută în mare parte de bărbați albi, din Marea Britanie. Astăzi, vorbim despre o ceremonie condusă de femei, cu multe femei care participă, cu persoane din colonii.

Se discută, de altfel, foarte mult despre această temă a coloniilor. Ați văzut că Jamaica, de exemplu, își pune problema unui referendum cât mai rapid pentru a ieși de sub tutela Coroanei britanice, pentru a-și câștiga independența.

Corespondent Antena 3 CNN:  "Operațiunea 'Golden Orb', măsuri de securitate fără precedent a autorităților britanice"

Evenimentul de sâmbătă este important și din perspectiva faptului că este o operațiune de securitate așa cum nu s-a mai văzut în Marea Britanie și, foarte probabil, cum nu s-a mai văzut în lume.

La această ceremonie amplă sunt folosite toate mijloacele de supraveghere, inclusiv inteligență artificială. Polițiștii pe care îi vedeți acum, pe marginea drumului, au camere cu care pot să facă recunoaștere facială în cazul fiecărei persoane care devine turbulentă.

Polițiștii români cu care am stat de vorbă ne spuneau, și ei, că s-au pregătit săptămâni în șir pentru această încoronare.

"Globul de Aur" (Golden Orb) se numește această operațiune de asigurare a securității la încoronarea lui Charles. La moartea reginei Elisabeta a II-a, s-a numit "London Bridge".

Corespondent Antena 3 CNN: "Oamenii spun despre Camilla că și-a 'spălat' imaginea și merită să fie regină"

Revenind la încoronarea propriu-zisă, vorbim despre un rege care vine pe tron împreună cu o regină cu care s-a căsătorit în urma unui scandal public care l-a îndepărtat, practic, de inimile britanicilor.

Este vorba despre scandalul despărțirii de prințesa Diana și de drama națională provocată de moartea acesteia.

În epocă, relația lui Charles cu Camilla a fost foarte prost văzută, dar între timp lucrurile par să se fi schimbat.

Vorbeam cu oamenii, zilele trecute, iar ei spuneau: 'da, e adevărat, la început nu prea ne-a plăcut, nu era cine știe ce, dar acum credem că și-a spălat imaginea și merită să fie regina noastră'", a relatat Maria Coman.

Foto: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, surprins în compania Primei Doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, și a premierului ucrainean Denis Șmîhal

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close