Antena 3 CNN Externe Chişinăul refuză oficial consulatele

Chişinăul refuză oficial consulatele

Chişinăul refuză oficial consulatele
14 Mar 2007   •   22:27

Republica Moldova îşi retrage, oficial, acordul pentru deschiderea a două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul. Ministerul de Externe de la Chişinău a transmis o notă oficială în acest sens Ambasadei României. Şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, anunţase de săptămâna trecută acest lucru, în contextul tensionării relaţiilor dintre România şi Republica Moldova. Chişinăul acuză ţara noastră că a exagerat numărul cererilor depuse de moldoveni pentru obţinerea cetăţeniei române şi că îi ameninţă statalitatea.

În urmă cu aproape o săptămână, Guvernul de la Chişinău acuza România că îi ameninţă securitatea naţională şi cerea Uniunii Europene să readucă autorităţile de la Bucureşti pe calea bunei vecinătăţi. Republica Moldova critică România pentru politica privind acordarea cetăţeniei române cetăţenilor moldoveni. Autorităţile de la Chişinău au anunţat în urmă cu o săptămână că nu mai vor să deschidă birouri consulare româneşti în oraşele Bălţi şi Cahul, deşi preşedintele Vladimir Voronin îi promitea acum două luni preşedintelui Băsescu înfiinţarea acestor centre consulare.

Relaţiile României cu Republica Moldova
Relaţiile dintre România şi Moldova păreau că intră într-o pasă bună la începutul anului după întâlnirea dintre preşedinţii celor două ţări. Voronin promitea atunci că peste Prut se vor deschide două consulate româneşti, în timp ce Traian Băsescu vorbea despre o cooperare economică strânsă. În urmă cu două luni, preşedinţii Moldovei şi României, Traian Băsescu şi Vladimir Voronin s-au întâlnit la Chişinău într-o timidă încercare de a relua legăturile dintre cele două ţări. Vizita a părut surpinzătoare, mai ales că în trecut Voronin şi-a îndreptat atenţia spre Moscova şi nu spre Bucureşti.

De data aceasta, preşedintele Moldovei a vorbit despre ridicarea ?cortinei de fier? şi deschiderea de consulate. Traian Băsescu şi omologul său au vorbit la începutul anului şi de cooperare economică şi dezvoltarea de proiecte regionale. Se pare însă că din ceea ce părea începutul unei colaborări între cele două state, au rămas doar intenţiile.

Antena 3

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close