Antena 3 CNN Externe Clădire daneză "underground" demolată incognito

Clădire daneză "underground" demolată incognito

Clădire daneză "underground" demolată incognito
05 Mar 2007   •   12:14

Echipe de muncitori au început, luni dimineaţă, demolarea unui centru pentru tineret din Copenhaga, acţiune ce a stârnit proteste încă de joi de când a fost evacuată clădirea. Utilaje de demolare şi muncitori cu feţele acoperite, pentru a nu fi recunoscuţi de tinerii protestari, au început să dărâme, sub supravegherea poliţiei, clădirea cu patru etaje. Asta după ce duminică, aproximativ 500 de persoane au străbătut pe biciclete străzile capitalei daneze, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de cei evacuaţi. Gestul autorităţilor a declanşat, săptămâna trecută, un val de violenţe soldat cu răniţi, sute de arestări, maşini incendiate şi clădiri vandalizate. Centrul adăpostea de 25 de ani tineri marginalizaţi şi era un bastion al culturii "underground" în Europa.

Manifestaţia pe biciclete a avut loc în prezenţa a sute de membri ai forţelor de ordine, mobilizate pentru a ţine în control situaţia, după ciocnirile violente care au debutat joi. Cele mai grave confruntări dintre protestatari şi poliţie au avut loc sâmbătă, în districtul Norrebro, când sute de tineri au incendiat maşini şi au vandalizat o şcoală locală. Presa de la Copenhaga a informat că organizatorii mişcării de protest au încercat să îşi convoace susţinătorii pentru noi demonstraţii, trimiţând mesaje de pe telefoanele mobile.

Autorităţile au sporit ulterior măsurile de securitate, au adus întăriri din alte districte şi au împrumutat mai multe dube de transport din Suedia. Poliţia a efectuat percheziţii în mai multe locuinţe, şcoli şi cămine studenţeşti. Peste 600 de persoane au fost reţinute, începând de joi. Printre acestea se numără cetăţeni germani, suedezi, norvegieni, italieni, irlandezi, britanici şi spanioli, care vor fi expulzaţi.

Conflictul privind centrul pentru tineret a început în 2000, când autorităţile au vândut clădirea unui grup religios. Evacuarea tinerilor a început joi, în baza unui ordin de evacuare emis anul trecut. Tinerii au cerut o rezolvare politică a disputei, însă au respins propunerile autorităţilor de a-l transfera în altă clădire.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close