Antena 3 CNN Externe Clinton: Sancţiunile contra Phenianului vor fi ridicate doar după denuclearizare

Clinton: Sancţiunile contra Phenianului vor fi ridicate doar după denuclearizare

Clinton: Sancţiunile contra Phenianului vor fi ridicate doar după denuclearizare
Sursa foto: coreea de nord
22 Oct 2009   •   10:37

Secretarul american de stat a spulberat speranţele Coreii de Nord că ar putea fi acceptată ca stat nuclear, precizând că SUA nu va accepta niciodată relaţii normal, fără sancţiuni, cu un Phenian înarmat nuclear.
Clinton a trasat liniile dure adoptate de Statele Unite, care analizează acum dacă să se angajeze în discuţii bilaterale cu Coreea, un pas care ar trebui să aducă Phenianul din nou la masa negocierilor în format de şase pentru încheierea programului nuclear.
Nordul, care a efectuat în mai al doilea test nuclear, doreşte să fie tratat ca stat nuclear.
Deşi a subliniat deschiderea SUA pentru discuţii bilaterale cu Coreea de Nord, Clinton declara că Statele Unite nu vor îndulci sancţiunile pentru Phenian.
"Actualele sancţiuni nu vor fi relaxate până ce Phenian nu face paşi ireversibili, verificabili spre denuclearizare completă," declara Clinton la Institutul pentu Pace din Washington.
"Liderii săi nu ar trebui să îşi facă iluzii că Statele Unite vor avea relaţii normale, fără sancţiuni, cu o Coree de Nord înarmată nuclear. Suntem pregătiţi să avem întâlniri bilaterale cu Coreea de Nord. Dar revenirea acesteia la masa negocierilor nu este de ajuns."
Discuţiile cu Phenianul la care participă Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia, SUA sunt oprite de şase luni. Coreea de Nord este sub acoperirea unor sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU după al doilea test nuclear.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close