Antena 3 Externe CNN: Mama tinerilor ceceni implicaţi în atacul de la Boston vorbea despre jihad

CNN: Mama tinerilor ceceni implicaţi în atacul de la Boston vorbea despre jihad

de G.S.    |    28 Apr 2013   •   12:18
CNN: Mama tinerilor ceceni implicaţi în atacul de la Boston vorbea despre jihad
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Autorităţile ruse au pus-o sub ascultare telefonică pe mama tinerilor ceceni implicaţi în dublul atentat cu bombă comis la maratonul de la Boston şi au înregistrat în 2011 una dintre conversaţiile în care aceasta evoca jihadul în termeni vagi, a anunţat sâmbătă CNN
Ruşii au comunicat abia recent această informaţie omologilor lor americani, potrivit postului american.
Un oficial american a confirmat informaţia, dar a refuzat să precizeze identitatea interlocutorului lui Zubeidat Tsarnaeva, mama celor doi presupuşi autori ai atentatului din Boston.
Întrebat despre aceste informaţii, procurorul general Eric Holder a refuzat să evoce acest caz, argumentând că este "în curs".
Această conversaţie sugerează posibilitatea unei proaste funcţionări a semnalelor de alertă vizând avertizarea unor oficiali americani cu privire la ameninţarea reprezentată de fraţii Tsarnaev, acuzaţi de comiterea dublului atentat ce s-a soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi în timpul maratonului din Boston, pe 15 aprilie.
CIA şi FBI au semnalat amândouă că Tamerlan Tsarnaev, cel mai mare dintre cei doi fraţi, ucis pe 18 aprilie în cursul unei confruntări cu poliţia, ar putea avea legături cu terorismul, după ce au fost alertate în 2011 de autorităţile ruse.
Potrivit unor informaţii de presă, autorităţile ruse i-au alertat pe omologii lor americani cu privire la îngrijorările lor referitoare la mama celor doi fraţi, suspectată că este o extremistă religioasă. Ele i-au avertizat pe americani că Zubeidat Tsarnaeva şi fiul ei mai mare au fost plasaţi pe o listă cu terorişti ce fac obiectul unei supravegheri.
FBI anunţă că Rusia nu a răspuns, în acea perioadă, solicitărilor americane de informaţii complementare şi că anchetatorii americani nu au considerat util să continue investigaţiile.
Fratele supravieţuitor, Dzhokhar, în vârstă de 19 ani, este deţinut în centrul medical al unei închisori federale, unde a fost transferat vineri dimineaţa, de la un spital din Boston.
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close