Antena 3 CNN Externe Coloane de mașini din Transnistria spre Moldova. Oamenii fug de război

Coloane de mașini din Transnistria spre Moldova. Oamenii fug de război

Transnistria stă pe un ”butoi cu pulbere”. Coloane de mașini se află în acest moment la punctele de trecere de frontieră de la ieșirea din regiunea transnistreană după atacurile din ultimele ore.

Coloane de mașini din Transnistria spre Moldova. Oamenii fug de război
de Laura Dinu    |    26 Apr 2022   •   11:50

Oamenii încearcă să scape de război și pleacă spre Republica Moldova.

Imaginile au fost surprinse la punctele de trecere  Bender și Rîbnița. 

”Foarte aproape de Rîbnița  este  Cobasna,  acolo unde este depozitul de muniție,  muniție foarte veche dar existentă încă a armatei rusești care a fost staționată pe teritoriul actual al Transnistriei.  Este un punct vulnerabil legat de aceste încercări de destabilizare.

Este foarte complicată situația pentru că nu există o legătură terestră, nu există o legătură aeriană între Federația Rusă și așa a zisa Republică Transnistreană. Ca atare să caute o destabilizare, dar este greu să se invoce, deși poate să  apară și ideea de apărare a populației rusești din Transnistria.

Condițiile din punct de vedere militar pentru Federația Rusă nu sunt deloc propice pentru că este vorba despre a survola, despre a trece terestru peste teritoriul Ucrainei. O zonă controlată foarte bine de către armata ucraineană și de către celelalte forțe de securitate ale Ucrainei”  a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă la Antena 3. 

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, marți, ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană.

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, anunță Președinția Republicii Moldova potrivit Mediafax

Potrivit sursei citate, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13.00, la Președinție, iar după ședință, la ora 15.00, Maia Sandu va susține un briefing de presă.

Explozii la Tiraspol. O clădire guvernamentală, atacată cu aruncătoare de grenade | Incidentul vine după ce un deputat rus a amenințat Republica Moldova

Mai multe explozii au fost raportate seara trecută în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene.

Informația a fost transmisă de agenția rusă TASS, care citează surse media locale.

Conform sursei citate, pompierii și ambulanțele se află în prezent la fața locului.

Nu se știe momentan dacă există victime. 

Potrivit presei internaționale, fotografii - a căror autenticitate nu a putut fi imediat verificată - arată ferestre sparte în clădirea din Tiraspol.

Alte imagini distribuite pe Telegram înfățișează două lansatoare de grenade, pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS.

Andrei Safonov, deputatul Consiliului Suprem din Transnistria, a declarat unui corespondent TASS că a fost folosit un lansator de grenade de mână iar motivul presupusului atac ar fi acela de a "semăna panică".

Dezvăluiri despre atacul de la Tiraspol pe site-ul Serviciului militar de Informații din Ucraina

Pe site-ul Agenției Centrale de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev se formulează ipoteza că atacul de luni, din Tiraspol, ar fi fost pus în scenă de FSB, succesorul serviciului secret sovietic, KGB.

Agenția ucraineană estimează că astfel de atacuri provocatoare vor continua, în paralel cu ofensiva rușilor în Donbas și în sudul Ucrainei.

Planul rusesc ar presupune intervenția armatei ruse în regiunea transnistreană, în sprijinul populației vorbitoare de limbă rusă, care ar fi "oprimată".

Ce a publicat Agenția militară de Informații din Ucraina

"O serie de explozii au izbucnit în capitala așa-numitei Republici Transnistrene în data de 25 aprilie, în jurul orei 17.45. Acestea au avut loc în sediul local al Ministerului Securității Statului  și în cel al filialei transnistrene a Serviciului Federal de Securitate rus.

În urma incidentului, sediul a fost avariat, iar geamurile au fost sparte.

Se presupune că s-au folosit aruncătoare de grenade RPG-22 și RPG-27.

Pe 22 aprilie, Vadim Șmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene, i-a scris șefului districtului rus Kamensky, Volodimir Bicikov.

Era vorba de pregătirea urgentă (până la ora 16.00 în aceeași zi) a informațiilor privind disponibilitatea și amplasarea 'punctului protejat de apărare civilă a orașului', cu indicarea denumirii, adresei de cazare și a tipului structurii de protecție.

În lipsa unui astfel de element, s-a pus problema creării lui urgente.

Astfel, cu trei zile înainte de incident, liderii transnistreni se pregăteau deja pentru acesta și s-au ocupat de instalarea unui buncăr sigur și confortabil" la Ministerul Securității Statului, se precizează pe site-ul agenției militare de informații din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Transnistria
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close