Antena 3 CNN Externe Companiile japoneze riscă excluderea din UE

Companiile japoneze riscă excluderea din UE

Companiile japoneze riscă excluderea din UE
29 Mar 2007   •   14:22

Companiile japoneze riscă să fie scoase de pe piaţa Uniunii Europene ca urmare a dificultăţilor în armonizarea standardelor japoneze de contabilitate cu legislaţia comunitară în materie, relatează cotidianul Financial Times. Din 2005, în UE se aplică Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), iar Bruxellesul a cerut companiilor japoneze să se alinieze şi ele la aceste standarde. Agenţia japoneză pentru servicii financiare susţine însă că Bruxellesul a cerut şi alte schimbări, care ar necesita efectuarea unor recalculări masive.

Companiile străine de pe teritoriul Uniunii au termen până la 1 ianuarie 2009 să înceapă să utilizeze IFRS. Oficialii japonezi susţin însă că acest termen este prea scurt. ?Este nevoie de trei până la patru ani pentru a schimba regulile de contabilitate", a declarat Toshitake Kurosawa, director pentru pieţele financiare internaţionale din cadrul agenţiei japoneze. Cerinţele UE ar putea afecta câteva dintre cele mai mari companii japoneze, printre care Sony şi Toyota, înregistrate la Londra, sau Canon, înregistrată la Frankfurt, care s-ar putea găsi în imposibilitatea de a-şi majora capitalul pe pieţele europene.

Guvernul de la Tokio cere Uniunii Europene să accepte Principiile de Contabilitate General Acceptate, folosite în prezent de companiile japoneze, argumentând că implementearea noilor standarde ar fi foarte costisitoare şi ar putea determina multe companii japoneze să se delisteze de pe pieţele europene. Şi aşa, numărul companiilor japoneze înregistrate în UE a scăzut de la 80 în 2002, la mai puţin de 40 anul trecut.

Printre companiile cele mai mari care au preferat să se retragă sunt NEC (din Londra, Frankfurt şi Amsterdam), Hitachi (din Frankfurt) şi Mitsubishi UFG, cea mai mare bancă comercială din lume (care s-a retras din Londra). Sony a înaintat la sfârşitul anului trecut solicitarea de a fi delistată din Frankfurt, Paris şi Bruxelles.

Rompres

×
Parteneri
Noi sancțiuni drastice pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan în România
x close