Antena 3 CNN Externe Rusia vorbeşte despre un posibil atac nuclear: ”Este scris în doctrina noastră militară!”

Rusia vorbeşte despre un posibil atac nuclear: ”Este scris în doctrina noastră militară!”

Condițiile pentru un potențial atac nuclear al Rusiei sunt scrise în doctrina militară a țării, a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, agenției de presă de stat ruse RIA Novosti.

Rusia vorbeşte despre un posibil atac nuclear: ”Este scris în doctrina noastră militară!”
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    10 Mai 2022   •   16:33

Grushko a răspuns la o întrebare despre probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva inamicilor săi spunând că răspunsul este scris ”negru pe alb”.

"Avem o doctrină militară, totul este scris acolo. Nu dă nicio altă interpretare, în afară de ceea ce este acolo negru pe alb", a spus el.

Conform principiilor oficiale de desfășurare militară a Rusiei, țării i se permite să folosească arme nucleare atunci când inamicii Rusiei folosesc arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă pe teritoriile ruse și/sau ale aliaților săi; dacă Rusia primește date fiabile despre o lansare de rachete balistice care atacă teritoriul său sau pe cel al aliaților ruși; dacă guvernul sau locurile militare critice ale Rusiei sunt atacate de inamic într-un mod care ar submina acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare; sau dacă țara se confruntă cu o amenințare existențială prin folosirea armelor convenționale.

Decretul semnat de președintele Vladimir Putin la 2 iunie 2020 – un document de șase pagini intitulat ”Principiile de bază ale politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare” – spune că armele nucleare sunt văzute de Rusia ”exclusiv ca un mijloc de descurajare", a raportat Reuters.

Conform Principiilor de bază, Rusia a stabilit că folosirea armelor nucleare este „o măsură extremă și forțată”, pe care țara „depune toate eforturile necesare” pentru a o evita.

Una dintre cele patru condiții definite în doctrina militară a Rusiei care permite utilizarea armelor nucleare de către Moscova este periculos de apropiată de expresia pe care Putin a folosit-o anterior pentru a descrie ostilitatea Occidentului față de Rusia.

Într-o adresă către națiune din 24 februarie, ziua în care a început invazia rusă a Ucrainei, Putin a vorbit despre „amenințările fundamentale pe care politicienii iresponsabili occidentali le-au creat pentru Rusia în mod constant și grosolan” prin extinderea NATO mai aproape de frontierele ruse.

Președintele rus a spus că extinderea NATO este ”o chestiune de viață și de moarte” pentru Rusia, ”o chestiune a viitorului nostru istoric ca națiune”.

El a numit-o, în mod specific, ”o amenințare nu doar la adresa intereselor noastre, ci la însăși existența statului nostru și la suveranitatea acestuia”.

Dacă aceasta este ”linia roșie” pentru declanșarea unui atac nuclear declarat de doctrina militară a Rusiei, Putin a susținut deja că SUA și aliații săi NATO au depășit-o. Decizia de a lansa un atac nuclear este în cele din urmă în puterea lui.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close