Antena 3 CNN Externe Conferinţă crucială pentru viitorul Irakului

Conferinţă crucială pentru viitorul Irakului

Conferinţă crucială pentru viitorul Irakului
03 Mai 2007   •   08:44

În staţiunea egipteană Sharm-el-Sheik se deschide, joi o conferinţă internaţională pentru stabilizarea Irakului. La discuţii participă şi ministrul român de externe Adrian Cioroianu. În acest timp, la Washington, preşedintele Bush a reluat discuţiile cu adversarii săi din Congres, după ce le-a respins propunerea de stabilire a unui termen pentru retragerea din Irak.

Conferinţa de la Şarm-el-Şeik este considerată crucială pentru viitorul Irakului, devastat de război şi violenţă. În prima zi, va fi lansat ?Pactul Internaţional pentru Irak?, un plan pe cinci ani de reconstrucţie a economiei. Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut comunităţii internaţionale să i se alăture în combaterea terorismului şi, pe de altă parte, să anuleze datoria externă a ţării.

Al-Maliki s-a întâlnit cu secretarul de stat american Condoleezza Rice, care participă la conferinţa de la Şarm-el-Şeik. Potrivit unui demnitar care a participat la întrevedere, discuţiile s-au referit mai ales la atitudinea unora dintre statele vecine cu Irakul. Nu sunt excluse întâlniri ale doamnei Rice cu omologii săi din Siria sau chiar Iran, ceea ce ar reprezenta primul contact americano-iranian la acest nivel după 27 de ani.

La Washington, democraţii din Congres nu au putut întruni numărul de voturi necesar pentru anularea veto-ului prezidenţial la legea care impunea un termen pentru retragerea din Irak. Legea prevedea şi finanţarea operaţiunilor militare din Irak şi Afganistan. Preşedintele Bush şi democraţii din Congres trebuie acum să găsească o formulă de compromis pentru ca trupele să nu rămână fără fonduri.

Antena 3

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close