Antena 3 CNN Externe Congresul a votat retragerea din Irak

Congresul a votat retragerea din Irak

Congresul a votat retragerea din Irak
26 Apr 2007   •   07:45

Trupele americane mobilizate în Irak s-ar putea întoarce acasă începând din luna octombrie. Camera Reprezentanţilor din cadrul Congresului american a adoptat versiunea finală a unui proiect de lege care condiţionează finanţarea campaniei militare, de întocmirea unui calendar de retragere a trupelor. În pofida avertismentelor lansate de preşedintele american, care a anunţat că se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca proiectul.

Liderul majorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor a subliniat, cu numai câteva ore înainte de debutul şedinţei, că un veto din partea preşedintelui Bush nu va însemna decât o blocare a fondurilor destinate trupelor din teatrele de război şi o nerespectare a voinţei opiniei publice.

Potrivit ultimelor sondaje date publicităţii, peste jumătate dintre americani sunt de acord cu fixarea unei date a retragerii din Irak. 56% din americani consideră că o victorie în Irak nu este posibilă şi doresc aducerea trupelor acasă. Proiectul de lege aprobat de Cameră, care trebuie să treacă vineri şi de votul Senatului, înainte de a fi înaintat preşedintelui, prevede deblocarea a 124 de miliarde de dolari pentru finanţarea operaţiunilor militare din Irak şi Afganistan.

Generozitatea congresmenilor este însoţită de o condiţie de neacceptat de administraţia Bush, şi anume începerea retragerii trupelor în luna octombrie a acestui an. Obiectivul final îl reprezintă retragerea tuturor militarilor până la 31 martie 2008. În aşteptarea votului preşedintelui, de săptămâna viitoare, fiecare tabără încearcă să profite politic de pe urma controversei şi lansează atacuri acerbe la adresa rivalei sale.

Antena 3

×
Parteneri
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close