Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord ameninţă cu creşterea puterii sale nucleare

Coreea de Nord ameninţă cu creşterea puterii sale nucleare

Coreea de Nord ameninţă cu creşterea puterii sale nucleare
Sursa foto: coreea de nord
08 Mar 2010   •   06:50

Procesul de denuclearizare în peninsula coreeană va fi oprit din cauza exerciţiilor militare comune între SUA şi Coreea de Sud, arăta armata nord coreeană.
Astfel, Coreea de Nord arăta că abandonează eforturile de dezarmare nucleară ca răspuns la manevrele militare şi este liberă să mărească forţele sale nucleare.

Anunţul, transmis de agenţia KCNA , a venit de la un purtător de cuvânt al misiunii armatei nord coreene la graniţa inter-coreeană, înainte de manevrele militare între SUA şi Coreea de Sud, numite Key Resolve/Foal Eagle.
Se subliniază că discuţiile militare cu SUA şi Coreea de Sud vor fi suspendate în timpul exerciţiilor, ce vor implica 10.000 de soldaţi staţionaţi în Coreea de Sud plus 8000 din străinătate, în perioada 8-18 martie.

"Este ilogic să stai faţă în faţă cu partenerul de dialog care aduce nori întunecaţi ai unui război nuclear în timp ce ridică arma de cealaltă parte şi discută 'pace' şi 'cooperare' cu el. Procesul de denuclearizare al peninsulei coreene va fi oprit iar Republica Populară Nord-Coreeană va creşte apărarea nucleară," se arată în comunicat, în care se apreciază că manevrele militare sunt de fapt " exerciţii de război nuclear".
Nordul este îndreptăţit "să contracareze cu o apărare nucleară puternică" . Phenianul avertizase deja pe 2 martie că exerciţiile militare anuale SUA-Coreea de Sud vor submina eforturile de a elimina armele atomice din peninsulă şi a promis să crească puterea nucleară.
Nordul a testat prima sa bombă atomică în 2006, urmat de un al doilea test în mai anul trecut.


Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close