Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord vrea colaborarea Coreei de Sud pentru analiza vulcanilor, după cutremurul din Japonia

Coreea de Nord vrea colaborarea Coreei de Sud pentru analiza vulcanilor, după cutremurul din Japonia

Coreea de Nord vrea colaborarea Coreei de Sud pentru analiza vulcanilor, după cutremurul din Japonia
Sursa foto: Foto: hanopolis.com
18 Mar 2011   •   14:45

Situaţia din Japonia a determinat Coreea de Nord să treacă peste rivalitate şi să ceară ajutorul Coreei de Sud pentru a-şi uni eforturile de studiu şi analiză a vulcanilor şi cutremurelor, informează Washington Post.

Autorităţile din Coreea de Nord susţin că situaţia din Japonia a evidenţiat necesitatea unui efort comun în înţelegerea activităţii seismice şi vulcanice în Peninsula Coreană.

Interesul principal al studiilor este muntele Baekdu, de lângă graniţa cu China. Vulcanul a erupt ulima oară în 1903, dar a rămas activ într-o zonă cu activitate seismică frecventă.

Oficialii de la Seul au declarat că vor analiza propunerea nord-coreenilor şi se vor gândi la această colaborare.

Propunerea trimisă de la Phenian, vine într-un context tensionat, sud-coreeni îi acuză pe vecinii de la nord de scufudarea unei nave de război şi atacul asupra unei insule disputate de cele două ţări, acţiuni în urma cărora au muri 64 de sud-coreeni.

Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt, în continuare tensionate, fiind vorba de o stare teoretică de război între cele două ţări, conflictul încheiat în 1953 fiind finalizat într-un armistiţiu, nu un tratat de pace.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close