Antena 3 CNN Externe Criza dintre Londra şi Iran se agravează

Criza dintre Londra şi Iran se agravează

Criza dintre Londra şi Iran se agravează
28 Mar 2007   •   13:53
Primele imagini cu deţinuţii britanici - VIDEO NEWS/Externe ?Adevărul este că marinarii britanici au fost arestaţi în apele teritoriale ale Iranului, acest lucru trebuie să fie acceptat de Guvernul Marii Britanii?, a precizat ministrul iranian de externe. Întrebat facă Teheranul o va elibera pe singura femeie arestată împreună cu cei 14 marinari, acesta a declarat: "Cât mai repede posibil".

Londra a anunţat îngheţarea relaţiilor cu Teheranul din cauza crizei declanşate de capturarea a 15 militari britanici, de către forţele iraniene, a anunţat ministrul de Externe, Margaret Beckett. Cei 15 militari britanici capturaţi, vinerea trecută, de Iran, se aflau la aproximativ 1,7 mile nautice (3,15 kilometri) în interiorul apelor teritoriale irakiene, a afirmat miercuri ministrul britanic al Apărării, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, Iranul a făcut un gest de bunăvoinţă. Ministrul iranian de Externe a declarat miercuri că Teheranul o va elibera pe femeia britanică arestată alături de ceilalţi 14 militari "astăzi sau mâine", a anunţat CNN Turk, citat de Mediafax.

Ministerul britanic al Apărării a negat informaţia potrivit căreia Marea Britanie ar fi trimis trupe pentru a-i salva pe cei 15 militari britanici capturaţi în Iran. Această speculaţie, precum şi cea referitoare la declanşarea unui conflict între Statele Unite şi Iranul, negată de oficialii americani, au determinat creşterea preţului petrolului la începutul săptămânii.

Reacţia bursei coincide cu sosirea în Golful Persic a celui de-al doilea portavion american, o astfel de mobilizare de forţe neimaiavând loc în regiune de la invadarea Irakului în 2003. Navele americane au desfăşurat, miercuri, manevre antisubmarine şi antimine şi exerciţii militare simulând atacuri împotriva altor vase de luptă în Golful Persic.

SUA a repetat că intruziunile navale şi aeriene ale armatei iraniene în afara apelor teritoriale ale Iranului reprezintă un motiv de îngrijorare, dar deplasarea celor două portavioane în regiune nu este menită să exercite presiuni asupra Teheranului şi nu este un indiciu privind iminenţa unui conflict armat. Iranul este supus unei presiuni internaţionale tot mai mari privind abandonarea programului său nuclear, deşi susţine că acesta vizează doar obiective civile şi nu militare, aşa cum bănuieşte Occidentul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close