Antena 3 CNN Externe Curtea Constituţională Spaniolă a decis că referendumul din Catalonia este neconstituţional

Curtea Constituţională Spaniolă a decis că referendumul din Catalonia este neconstituţional

Curtea Constituţională Spaniolă a decis că referendumul din Catalonia este neconstituţional
Sursa foto: Foto: AFP
26 Mar 2014   •   15:26

Curtea Constituţională Spaniolă a decis că un referendum în Catalonia privind independenţa faţă de restul ţarii ar fi împotriva legii, adăugând că regiunile spaniole "nu pot în regim unilateral să organizeze un referendum pentru autodeterminare".

Potrivit unui sumar al sentinţei, "orice drept de decizie" privind viitorul catalanilor trebuie să fie în conformitate cu Constituţia Spaniei din 1978, în care se stipulează unitatea Spaniei.

Curtea Constituţională de la Madrid a catalogat drept "neconstituţională şi nulă" declaraţia parlamentului regional din Barcelona, care pretinde dreptul Catalonie la autodeterminare.

Soarta regiunii este un joc de putere între preşedintele Cataloniei, Artur Mas, cel care a promis anul trecut un referendum de independenţă faţă de Spania şi prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, care insistă că un asemnea vot contravine legilor în vigoare.

Un sondaj de opinie realizat în Catalonia relevă faptul că 59,6% din populaţie îşi doreşte independenţa şi vrea ca regiunea lor să devină un nou stat european.

×
Subiecte în articol: independenta Catalonia Mariano Rajoy
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close