Antena 3 CNN Externe Dalai Lama, interzis în Africa de Sud: Oficialii au refuzat să-i acorde viza de intrare în ţară

Dalai Lama, interzis în Africa de Sud: Oficialii au refuzat să-i acorde viza de intrare în ţară

Dalai Lama, interzis în Africa de Sud: Oficialii au refuzat să-i acorde viza de intrare în ţară
Sursa foto: Dalai Lama
24 Mar 2009   •   11:55

Oficialii din Africa de Sud au refuzat să-i acorde viza de intrare în ţară liderului spiritual tibetan Dalai Lama. Acesta urma să ţină o conferinţă de pace despre rolul fotbalului în lupta cu rasismul şi xenofobia, înaintea Campionatului Mondial de Fotbal din 2010, găzduit de Africa de Sud.

Un oficial al guvernului sud-african a infirmat zvonurile conform cărora decizia de a-i interzice lui Dalai Lama să intre în ţară ar fi fost luată în urma presiunilor autorităţilor chineze. Acesta a adăugat că guvernul nu doreşte piedici în încercarea de a organiza Campionatul Mondial de Fotbal din 2010.

Oficialii guvernamentali consideră că o posibilă punere în discuţie a problemei Tibetului în cadrul evenimentului sportiv ar dăuna bunei desfăşurări a campionatului.

Organizaţiile pentru apărarea dreptului la liberă exprimare au reacţionat vehement: "Credem că în acest fel libertatea de expresie este încălcată. Publicul din Africa de Sud este lipsit de ocazia de a interacţiona cu Dalai Lama în cadrul conferinţei".

La conferinţă, alături de Dalai Lama, ar fi participat şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, precum Nelson Mandela şi arhiepiscopul Tutu. De altfel, acesta din urmă a parăsit întâlnirea în care s-a luat decizia, pe care a calificat-o drept "ruşinoasă".

Antena 3



×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close