Antena 3 CNN Externe Depardieu, ironizat în presa europeană: "Gérard Depardieussovitch", prietenul dictatorilor!

Depardieu, ironizat în presa europeană: "Gérard Depardieussovitch", prietenul dictatorilor!

Depardieu, ironizat în presa europeană: "Gérard Depardieussovitch", prietenul dictatorilor!
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Ian 2013   •   16:22

Presa europeană a întâmpinat, vineri, cu ironie, sarcasm şi o notă de tristeţe decizia autorităţilor de la Moscova de a acorda cetăţenia rusă actorului Gérard Depardieu, dar şi declaraţia acestuia de sprijinire a "marii democraţii" din Rusia condusă de Vladimir Putin, scrie AFP.

 
Le Figaro, cotidianul-far al presei franceze de dreapta, rezuma vineri această situaţie într-un editorial al cărui titlu este: "Ce film! François Hollande nu a prevăzut că ideea lui de a taxa cu 75% marile averi (din Franţa, n.r.) se va afla la originea unui scenariu cu consecinţe planetare".
   
"Ce tristeţe, totuşi", afirmă la rândul ei publicaţia Sud-Ouest, care "regretă să îl vadă pe marele actor francez implicat într-un exil fiscal în Belgia, devenind apoi un autocrat şi fiind în acelaşi timp un prieten al dictatorilor!".
   
Publicaţia La Presse de la Manche, pe un ton ironic şi sub titlul "Salut tovarich!", îi aminteşte câteva adevăruri dureroase celebrului actor francez, care laudă libertăţile democraţiei din Rusia preşedintelui Putin: "Devenind cetăţean rus, Gérard Depardieu accede direct la frumuseţea sublimă a acelui spaţiu aproape infinit şi de o libertate totală cum este Siberia, cel puţin aşa cum era ea în epoca revolută în care milioane de sovietici se aflau încă în gulaguri, pe vremea când colonelul Putin lucra pentru KGB".
   
Cotidianul Le Courrier Picard le reaminteşte cititorilor săi faptul că Depardieu s-a remarcat deja în trecut pentru sprijinul acordat unor dictatori: "Deja, nu era deloc glorios să fugi din ţara ta din cauza unor mediocre motive financiare (şi toate acestea într-o perioadă în care criza îi loveşte dur pe mulţi dintre compatrioţii lui). Este cu atât mai lipsit de glorie să te vezi susţinut de autocraţi".
   
"Prietenul dictatorilor" este şi titlul cotidianului spaniol El Mundo, care prezintă o fotografie cu Depardieu alături de Fidel Castro, râzând cu mare poftă amândoi, aflaţi în faţa unei mese. Actorul francez poartă în acea fotografie o scufie de maestru bucătar, iar Fidel Castro râde copios.
   
În Belgia, ţara care a reprezentat prima alegere a lui Depardieu în privinţa "exilului fiscal", înainte de "rusificarea" sa, cotidianul Libre Belgique îl ironizează pe "Gérard Depardieussovitch", declarând că noul paşaport rus al acestuia îi va permite "să joace în filme din lumea a patra precum Kazahstan, să interpreteze şansonete cu fiica dictatorului uzbec, să apară în reclame pentru bănci şi pentru ketchup la televiziunea rusă şi să se distreze la petreceri la Groznîi, în compania despotului cecen Ramzan Kadîrov".
   
"Un rus la Néchin", titrează la rândul ei publicaţia Le Soir, care consacră două pagini acestui eveniment, dintre care unul este dedicat acestui sat belgian (Néchin), unde actorul francez şi-a cumpărat de curând o casă.
   
În Germania, cotidianul berlinez Tagesspiegel publică un desen reprezentându-l pe Depardieu în celebrul personaj Obélix, purtând în braţe un "menhir" de bancnote şi de monede, întâmpinat cu bucurie de un Vladimir Putin reprezentat sub forma personajului Astérix. Într-un articol publicat cu titlul "Ce cadou!", aceeaşi publicaţia reia criticile filosofului şi scriitorului francez André Glucksmann, care a spus că îi este "ruşine" pentru Depardieu.
   
Conservatorul Die Welt titrează "Camaradul Depardieu" şi afirmă: "Prietenul a fost făcut cetăţean prin ucaz (dictat, decizie arbitrară şi autoritară a ţarilor ruşi, n.r.). Acest lucru se întâmplă ca în Rusia post-socialistă: preşedinte oferă ţării sale un nou cetăţean".
   
Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmă într-un articol publicat cu titlul "Depardieu devine rus", ilustrat cu o fotografie a actorului în rolul personajului Rasputin, că "rata scăzută de impozitare a veniturilor din Rusia, de doar 13%, l-a convins pe francez".
   
În Marea Britanie, cotidianul The Guardian se amuză de dimensiunea de acum internaţională a acestui fapt, care era la început "doar o dispută comică între actor şi guvernul ţării sale", în timp ce publicaţia The Independent consideră că Depardieu nu intenţionează să trăiască în Rusia, "în ciuda unei rate de impozitare de 13%", reamintind la rândul ei de sprijinul acordat de celebrul actor francez unor dictatori.
   
La rândul său, International Herald Tribune afirmă că "Putin a văzut în această situaţie un fel de dreptate şi o oportunitate pentru Rusia, care şi-a văzut multă vreme cetăţenii bogaţi plecând să se stabilească în Occident, şi să recupereze o astfel de personalitate, care nu este oricine, ci un actor macho care poate fi recunoscut imediat oriunde în lume".
   

×
Subiecte în articol: bogatie Vladimir Putin
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close