Antena 3 CNN Externe Descoperire! Prima planetă locuibilă

Descoperire! Prima planetă locuibilă

Descoperire! Prima planetă locuibilă
25 Apr 2007   •   23:15

Astronomii au descoperit prima planetă locuibilă din afara sistemului nostru solar. Oamenii de ştiinţă au catalogat descoperirea drept un pas uriaş în misiunea de căutare a unor forme de viaţă în Univers. Planeta a fost localizată de oamenii de ştiinţă de la laboratoarele Observatorului Spaţial European din Silla, Chile. Potrivit unui studiu care va fi publicat joi în revista Astronomy and Astrophysics, planeta orbitează în jurul stelei Gliese 581, aflate la 20,5 ani-lumină de Pământ.

Este prima dintre cele aproximativ 20 de planete descoperite până în prezent care are o temperatură apropiată de cea a Terrei. Potrivit astronomilor, temperatura medie este cuprinsă între 0 şi 40 de grade Celsius, ceea ce permite prezenţa apei în formă lichidă la suprafaţă. Este şi cea mai uşoară dintre planetele cunoscute şi are multe caracteristici similare celor ale Terrei, ce permit imaginarea existenţei unei eventuale vieţi extraterestre.

Steaua Gliese 581, în jurul căreia orbitează, una dintre cele mai apropiate 100 de stele de sistemul nostru solar, este mult mai mică, mai întunecată şi mai rece decât Soarele. Oamenii de ştiinţă au avertizat totuşi că există încă numeroase necunoscute legate de această descoperire.

Antena 3

×
Parteneri
Mugur Isărescu, BNR: "Previzionăm că preţul ţiţeiului nu se va linişti"
x close