Antena 3 CNN Externe Diaspora. Scandal pentru referendum

Diaspora. Scandal pentru referendum

Diaspora. Scandal pentru referendum
20 Mai 2007   •   14:10

La Madrid aproximativ 100 de persoane, venite aproape de ora închiderii, au început să strige ?hoţii?, şi să forţeze intrarea în secţie. Şi la Alcala de Henares situaţia a fost tensionată, dar s-a rezolvat cu ajutorul primarului. Votul a continuat timp de trei ore după închiderea secţiei, pentru că 700 de români veniţi să voteze mai târziu au fost înghesuiţi în sediul Ambasadei, iar uşile încuiate. În Spania, sâmbăta este zi lucrătoare, iar românii au motivat că nu au putut ajunge mai devreme la vot.

Cu o oră înaintea încheierii oficiale a referendumului, la Alcala de Henares se formase deja o coadă de aproximativ 700 de persoane. La aflarea veştii că Bucureştiul a respins cererea de prelungire a votului, în faţa secţiei au apărut primele tensiuni. Oamenii au început să scandeze ?hoţii?, iar în faţa tensiunii în creştere, preşedintele secţiei a decis să acţioneze, cu acceptul primarului din Alcala de Henares.

Ca urmare, preşedintele secţiei i-a înghesuit pe toţi românii aflaţi în faţa Ambasadei, în interior, iar votul a continuat alte trei ore. Conform legii, toţi cei aflaţi în interiorul secţiei de vot trebuie să-şi exprime opţiunea, chiar şi după ora oficială de închidere.

Tensiunea a fost la cote înalte iar poliţia spaniolă s-a mobilizat pentru a face faţă oricărei situaţii conflictuale. Circa 20 de români recalcitranţi, au încercat să forţeze intrarea în Ambasadă. Poliţia spaniolă a intervenit, fără violenţă, pentru a-i determina pe români să se retragă.

Şi la Roma, cu o oră înaintea închiderii urnelor, peste 100 de persoane s-au înghesuit la vot în faţa Consulatului. Nemulţumiţii au acuzat că nu sunt lăsaţi să voteze, dar s-au liniştit după ce au aflat rezultatele la ieşirea de la urne, la Bucureşti, şi au părăsit în cele din urmă sediul Consulatului.

Antena 3

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close