Antena 3 CNN Externe Diaspora Un profesor român și-a câștigat în instanță dreptul de a-și exercita meseria în Italia, fără să mai repete anii de stagiu

Un profesor român și-a câștigat în instanță dreptul de a-și exercita meseria în Italia, fără să mai repete anii de stagiu

Un profesor român și-a câștigat în instanță dreptul de a-și exercita meseria în Italia, fără să mai refacă cei doi ani de stagiu, aşa cum cerea Ministerul italian al Educaţiei. Cum a reușit românul să câștige procesul și ce prevede decizia tribunalului a relatat corespondentul Antena 3 în Italia, Naty Badea.

Un profesor român și-a câștigat în instanță dreptul de a-și exercita meseria în Italia, fără să mai repete anii de stagiu
Sursa foto: scuolainforma.it
de Mia Lungu    |    22 Sep 2021   •   13:08

O sentință dată de Tribunalul din Lazio, în data de 14 septembrie, anulează măsurile compensatorii impuse de ministerul italian unui profesor român pentru recunoașterea definitivă a calificării specializare realizată în România, retalează un site local.

Sentința consideră disproporționată durata stagiului și solicită administrației centrale să o recalculeze.

Victoria este una importantă, întrucât precedentul acum stabilit va putea fi folosit, în viitor, și de alți profesori români aflați în aceeași situație, în Italia.

Profesorul nu mai trebuie să plătească 600 de euro și să efectueze din nou doi ani de stagiu, pe teritoriul italian, instanța recunoscând perioada de stagiatură efectuată deja în România

Hotărârea a anulat efectele decretului executiv al Departamentului pentru sistemul de educație și formare al Ministerului Educației.

Contestația profesorului, asistată de avocații Antonio Rosario Bongarzone și Paolo Zinzi, a fost depusă cu privire la anularea decretului executiv al Departamentului pentru sistemul de educație și formare - Ministerul Educației, prot. n. 19182 din 06/08/2021, privind cererea de recunoaștere a calificărilor de formare profesională obținute în Italia și România în scopul exercitării profesiei de profesor în Italia în raport cu clasele de concurs A45 Economie de afaceri.

În special, reclamantul s-a opus dispozițiilor Ministerului Educației cu privire la măsurile compensatorii în temeiul Decretului legislativ 206/2007 constând în 600 de euro și doi ani de stagiu, din cauza disproporționalității, nerezonabilității și lipsei de motivare a acestora.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close