Antena 3 CNN Externe Din 2009, UE va interzice ţigările tradiţionale

Din 2009, UE va interzice ţigările tradiţionale

Din 2009, UE va interzice ţigările tradiţionale
28 Mai 2007   •   23:20

În încercarea de a reduce numărul incendiilor cauzate de ţigările nestinse, Comisia Europeană are în vedere înlocuirea ţigărilor tradiţionale cu unele care se sting aproape imediat ce sunt lăsate jos, relatează, în ediţia de luni, cotidianul The Observer. Începând din 2009-2010, executivul comunitar va interzice ţigările tradiţionale, fumătorii fiind obligaţi să-şi cumpere ţigări din care trebuie să tragă în permanenţă pentru a le menţine aprinse.

?Este o veste foarte bună. Va salva vieţi. În prezent, unii oameni ajung acasă, beau câteva pahare şi adorm pe canapea cu ţigara în mână care cade pe un material inflamabil şi te trezeşti cu un incendiu?, a spus parlamentarul european britanic Arlene McCarthy, preşedinte al Comisiei pentru protecţia consumatorului din legislativul comunitar.

Ea a recunoscut că această măsură ar putea să nu-i bucure prea tare pe fumători. ?Unii fumători au spus că acest lucru va contraveni experienţelor lor ce ţin de fumat, însă atât timp cât fumezi şi tragi din ţigară, ea va rămâne aprinsă, iar senzaţia pentru fumător nu va fi cu nimic diferită. Însă efectele acestei măsuri de siguranţă vor fi enorme?, a mai spus McCarthy.

Comisia pentru siguranţa generală a produselor, din cadrul executivului comunitar, va analiza luna viitoare datele furnizate de 17 din cele 27 de state membre UE, din care rezultă că aproximativ 2000 de persoane îşi pierd viaţa anual în Europa în incendii cauzate de ţigări aprinse şi alte 7.500 sunt rănite. În luna noiembrie, această comisie ar putea cere elaborarea unor standarde la nivel comunitar pentru ţigări ?neinflamabile?.

Companiile din industria tutunului au spus însă că această măsură nu va determina o scădere a numărului victimelor incendiilor, ci se va dovedi a fi mai toxică pentru fumători. Mai mult, există temeri că măsura va determina un avânt al contrabandei cu ţigări, deoarece mulţi fumători vor dori să se bucure în continuare de ţigările convenţionale.

Rompres

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close