Antena 3 CNN Externe Directorul securităţii nucleare belgiene spune NU construcţiei de centrale nucleare în Europa

Directorul securităţii nucleare belgiene spune NU construcţiei de centrale nucleare în Europa

Directorul securităţii nucleare belgiene spune NU construcţiei de centrale nucleare în Europa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
27 Dec 2012   •   17:35

Directorul Agenţiei Federale belgiene pentru Control Nuclear (AFCN) Willy de Roovere şi-a exprimat opoziţia faţă de construirea unor noi centrale nucleare în Europa, într-un interviu publicat de cotidianul Le Soir în ediţia de joi, informează AFP.
   
"Nu cred că, în contextul actual, în Europa sau în Belgia, noi (proiecte) nucleare au sens, sunt acceptabile", susţine de Roovere.
   
"Mă refer la construirea unor noi centrale", precizează el.
   
Willy de Roovere va părăsi în mod oficial funcţia de director AFCN la 31 decembrie. El va fi înlocuit de către Jans Bens, un fost director al centralei nucleare din Doel, în apropiere de Antwerpen, al cărei Reactor numărul 3 a fost închis în august, în urma descoperirii unor microfisuri în cuvă.
   
Willy de Roovere s-a remarcat la vremea respectivă declarând că este "sceptic pentru moment" cu privire la posibilitatea de a reporni reactorul.
   
"Există posibilitatea să se demonstreze că mă înşel", preciza el. "Dar există un pic prea multe defecţiuni în opinia noastră", avertiza el.
   
"O eventuală reparare a cuvei este practic imposibilă şi nu este o opţiune de reţinut, pentru că există teama că o asemenea operaţiune poate produce noi tensiuni în peretele cuvei, un lucru care trebuie evitat în mod absolut", susţine AFCN.
   
"O înlocuire a cuvei este extrem de dificilă (doză mare de radiaţii) şi nu a avut loc vreodată undeva în lume", precizează AFCN.
   

×
Subiecte în articol: centrale nucleare
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close