Antena 3 CNN Externe Două secole de la abolirea sclaviei

Două secole de la abolirea sclaviei

Două secole de la abolirea sclaviei
26 Mar 2007   •   09:49

Marea Britanie şi fostele sale colonii au aniversat două secole de la abolirea comerţului cu sclavi. Premierul Tony Blair şi-a exprimat regretele pentru rolul ţării sale în traficul cu sclavi. Unii din urmaşii acestora consideră totuşi că regretele nu sunt suficiente. Pe 25 martie 1807, comerţul cu fiinţe umane a fost interzis în Imperiul Britanic. Traficul a continuat, însă, clandestin, deoarece era foarte profitabil. Sclavia propriu-zisă a fost desfiinţată abia în 1833. Evenimentul de acum două secole a fost comemorat, în mai multe oraşe britanice, prin procesiuni şi slujbe religioase.

O ceremonie mai amplă a avut loc în Ghana, în unul dintre cele mai vechi porturi de comerţ cu sclavi de pe continentul african. Premierul Blair le-a adresat participanţilor un mesaj înregistrat. ?Regatul Unit îşi exprimă regretul şi tristeţea profundă pentru rolul naţiunii noastre în comerţul cu sclavi şi pentru suferinţele colective şi individuale insuportabile pe care le-a provocat?, a transmis Tony Blair.

Multe voci din rândul urmaşilor foştilor sclavi spun că Marea Britanie ar trebui să prezinte scuze oficiale şi chiar să ofere despăgubiri. Oamenii politici africani au opinii mai nuanţate. Atât Blair, cât şi liderii africani s-au angajat să combată formele actuale de sclavie - traficul cu fiinţe umane sau recrutarea forţată a copiilor în războaie.

Antena 3

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close