Antena 3 CNN Externe Dovada că rușii au atacat Ucraina cu rachete termobarice

Dovada că rușii au atacat Ucraina cu rachete termobarice

Ministerul Apărării din Regatul Unit a informat că ministerul omolog din Rusia a confirmat utilizarea unui lansator de rachete cu muniție termobarică în Ucraina.

Dovada că rușii au atacat Ucraina cu rachete termobarice
de Laura Dinu    |    21 Mar 2022   •   11:07

Totodată, a fost a distribuit și un videoclip cu imagini de prezentare generală a sistemului rusesc cu lansare multiplă de rachete TOS-1A. 

Armele termobarice sau așa-numitele "bombe cu vid" sunt considerate mult mai eficiente decât cele convenționale. 

Unda de șoc produsă de ele poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de celelalte tipuri și poate răni oameni inclusiv în adăposturi. Bombele termobarice sunt interzise conform convenției de Geneva. 

”Este un lansator multiplu blindat, care poate lansa rachete cu focoase termobarice. A fost folosit de forțele ruse atât în Afganistan, cât și în Cecenia.

Armele termobarice folosesc oxigenul din aerul înconjurător pentru a crea o explozie la temperatură ridicată. De asemenea, au efecte de explozie care durează mai mult decât un exploziv convențional.

Impactul TOS-1A este devastator. Poate distruge infrastructura și poate provoca daune semnificative organelor interne umane, dar și arsuri puternice, ducând la moartea celor expuși.

Armele termobarice nu sunt ilegale, dar utilizarea lor este strict reglementată de legea conflictelor armate. Ele nu pot fi folosite împotriva țintelor militare într-un mod care ar putea pune în pericol populația civilă sau într-un mod în care daunele pe care le-ar provoca ar fi excesive față de avantajul militar obținut sau în cazul în care ar cauza suferințe inutile.

Imaginile au arătat că președintele Putin a desfășurat TOS-1A ca parte a atacului său asupra Ucrainei. Dacă Putin folosește în mod intenționat sistemul TOS-1A împotriva civililor, acest lucru este ilegal. 

×
Subiecte în articol: racheta termobarica Război Ucraina Rusia
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close