Antena 3 CNN Externe Electricitatea a fost restabilită parţial la reactorul 1 de la Fukushima

Electricitatea a fost restabilită parţial la reactorul 1 de la Fukushima

Electricitatea a fost restabilită parţial la reactorul 1 de la Fukushima
Sursa foto: Foto: Video News
24 Mar 2011   •   10:00

Sala de control a reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima a fost racordată parţial la electricitate, joi dimineaţa, transmite AFP.

"La ora 11.30 (04.30 ora României), lumina în sala de control s-a aprins, dar nu suntem siguri că acest lucru înseamnă că sistemul de răcire va putea funcţiona", a declarat un oficial din cadrul agenţiei.

Centrala Fukushima Daiichi (Fukushima 1), situată în nord-estul Japoniei, are şase reactoare, a căror alimentare electrică a fost întreruptă de cutremurul şi tsnumaniul devastator din 11 martie. În urma dezastrului, sistemul de răcire al combustibilului a ieşit din funcţiune şi a determinat o serie de accidente însoţite de scurgeri radioactive.

Marţi seara, iluminarea a fost restabilită în sala de control a reactorului 3, graţie unei linii de înaltă tensiune adusă din exterior. Toate reactoarele au fost conectate la distribuitoarele de energie, dar numai câteva linii au fost alimentate.

Muncitorii speră să renunţe cât mai curând la utilizarea apei marine pentru răcirea reactoarelor şi să revină la normal, folosind apa curentă. Singurele dispozitive de răcire operaţionale în prezent sunt cele de la reactoarele 5 şi 6, care au fost mai puţin avariate.

Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade urmat de un tsunami au zguduit, pe 11 martie, întreaga Japonie, afectând serios activitatea centralei nucleare de la Fukushima. Norul radioactiv cauzat face înconjurul lumii şi va ajunge, în câteva zile, în România.

Norul mai are acum de parcurs cel mult 2000 de km ca să ajungă şi în ţara noastră. Specialişti ţin să ne liniştească şi spun că norul îşi va pierde mult din concentraţie, aşa că nu va fi periculos pentru populaţie.

×
Subiecte în articol: electricitate Fukushima
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close