Antena 3 CNN Externe Eschimoşii dau în judecată SUA pentru poluare

Eschimoşii dau în judecată SUA pentru poluare

Eschimoşii dau în judecată SUA pentru poluare
01 Mar 2007   •   13:37

SUA, cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră în atmosferă şi una dintre puterile mondiale care au refuzat semnarea protocolului de la Kyoto privind reducerea acestor emisii, este dat în judecată joi de către populaţiile nordice. Inuiţii sau eschimoşii, din nordul Canadei şi din Alaska, îşi văd ameninţat modul de viaţă din cauza încălzirii globale, motiv pentru care îşi prezintă cazul în faţa unei comisii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului.

Populaţiile nordice au şanse foarte mici de reuşită în demersul lor, însă după cum susţin reprezentanţii lor, această acţiune are mai mult o valoare de simbol, însemnând în acelaşi timp o importantă victorie morală împotriva Washingtonului. Cazul este prezentat în faţa Comisiei inter-americane pentru drepturile omului (Inter-American Commission on Human Rights), o instituţie formată din 34 de membri ce reprezintă toate statele din federaţia americană în litigiile privind nerespectarea drepturilor omului. În ultimii zece ani condiţiile de mediu afectează terenurile de vânătoare pe care eschimoşii îşi duc traiul de mii de ani, informează Rompres.

Oamenii de ştiinţă susţin cauza inuiţilor, şi spun că zonele arctice sunt primele care resimt impactul temperaturilor din ce în ce mai ridicate. Experţii în protecţia mediului au avertizat de asemenea că puterile industriale ale globului, din rândul cărora se distanţează Statele Unite ale Americii care sunt singure responsabile de un sfert din volumul de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, trebuie să reducă substanţial poluarea în următorii 15 ani, în caz contrar gheaţa de la poli urmând să se topească până la sfârşitul secolului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close