Antena 3 CNN Externe Vulcanul Etna s-a cutremurat din nou și a aruncat jerbe de lavă și nori cenușă. Este cea mai amplă serie de erupții din ultimii 20 de ani

Vulcanul Etna s-a cutremurat din nou și a aruncat jerbe de lavă și nori cenușă. Este cea mai amplă serie de erupții din ultimii 20 de ani

Vulcanul Etna a erupt din nou, luni dimineață, și a expulzat abundent lavă și cenușă prin craterul său din sud-est, anunță presa internațională.

Vulcanul Etna s-a cutremurat din nou și a aruncat jerbe de lavă și nori cenușă. Este cea mai amplă serie de erupții din ultimii 20 de ani
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Aug 2021   •   15:47

Scurgerile de lavă s-au produs la 2.800 de metri deasupra nivelului mării.

Deși foarte spectaculoase, erupțiile nu au provocat pagube iar aeroportul din Catania a rămas operațional, cu toate că unele zboruri au înregistrat întârzieri.

Activitatea vulcanică a început duminică noapte la 1:40, ora locală şi a încetat în jurul orelor 4:00 dimineața, potrivit Institutului Național de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.

Presa locală notează că vântul continuă să împrăștie cenușa în direcția sud-est, spre localitățile Zafferana și Acireale.

După ce luni dimineață au fost înregistrate seisme vulcanice cu maxime de 4,5 grade, valorile au scăzut şi s-au situat la cifre medii spre scăzute, menționează INGV.

De la începutul lui 2021 vulcanul, situat în Sicilia, a avut 46 de episoade eruptive iar specialiștii consemnează că o astfel de serie amplă de erupții într-o perioadă scurtă de timp nu a mai avut loc de 20 de ani.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: etna eruptie
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close