Antena 3 CNN Externe Euro ar putea distruge UE. Germania trebuie să își asume rolul de salvator

Euro ar putea distruge UE. Germania trebuie să își asume rolul de salvator

Euro ar putea distruge UE. Germania trebuie să își asume rolul de salvator
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
de N.B.    |    16 Oct 2012   •   11:07

Uniunea Europeană ar putea fi distrusă de o criză euro ”de coșmar”, iar Germania trebuie să își asume responsabilitatea pentru a salva moneda unică, susține miliardarul George Soros, economist, investitor și director al Soros Fund Management, citat de CNBC.

Criza împinge euro către o depreciere contiună de durată, auto-creată. ”Adevăratul pericol este ca euro să distrugă Uniunea Europeană. (...) Singura modalitate de scăpare este ca Germania să accepte o implicare mai mare, să vegheze nu numai la propriile interese, ci și la interesul țărilor cu datorii, și să joace rolul unui conducător benevol”, a declarat Soros.

Germania ar trebui să se comporte ca liderul UE așa cum Statele Unite au făcut pentru statele libere după Al Doilea Război Mondial, a continuat Soros în cadrul unei întâlniri organizate de Asociația Națională pentru Afaceri.

Fondatorul Institutului pentru O Nouă Gândire Economică susține că Germania trebuie să își asume rolul de salvator al euro și al planului de obligațiuni euro. ”Dacă va reuși, va costa foarte puțin, dacă planul dă greș, o va trage în jos”, susține economistul. Emiterea de obligațiuni euro ar putea fi o soluție pentru criza monedei europene, împărțind riscurile în mai multe țări din zona euro.

O altă variantă propusă de Soros este mai radicală: Germania trebuie să renunțe la euro. ”Problema s-ar vaporiza”, susține investitorul. Euro ar urma să coboare, iar randamentele obligațiunilor țărilor îndatorate s-ar adapta la noul context.



×
Subiecte în articol: euro George Soros Germania obligatiuni
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close