Antena 3 CNN Externe Europa cere suplimentarea resurselor FMI pentru combatarea crizei financiare

Europa cere suplimentarea resurselor FMI pentru combatarea crizei financiare

Europa cere suplimentarea resurselor FMI pentru combatarea crizei financiare
Sursa foto: Foto: INTACT Images
01 Apr 2012   •   14:24

Miniştrii europeni de Finanţe au cerut o decizie promptă în privinţa suplimentării resurselor FMI pentru combaterea crizei, după ce vineri au convenit să crească cu 200 de miliarde de euro fondul de urgenţă al zonei euro destinat statelor cu probleme de finanţare, potrivit Wall Street Journal.
   
După două zile de discuţii asupra măsurilor anticriză, miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre şi guvernatorii de bănci centrale au afirmat că, în pofida semnelor de stabilitate şi reducere a tensiunilor pe pieţele financiare, nu trebuie să apară o stare de relaxare.
   
Ministrul danez al Economiei, Margrethe Vestager, care a găzduit reuniunea, a declarat că este crucială ajungerea la un acord pentru majorarea resurselor FMI.
   
"Este important să ne asigurăm că FMI are resurse suficiente pentru a-şi juca rolul sistemic în economia globală. Decizia (de a creşte fondul de urgenţă al zonei euro, n.r.) este foarte importantă. Sperăm la un acord la Washington", a spus Vestager.
   
Ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a cerut, de asemenea, un acord de suplimentare a resurselor FMI la întâlnirea din această lună a ţărilor G20, FMI şi Băncii Mondiale.
   
"Trebuie să vedem o întărire a resurselor FMI. Vor exista multe dezbateri, dar trebuie să existe o decizie la reuniunea anuală G20 şi FMI. Înregistrăm o stabilizare a crizei, iar un mecanism de sprijin mai puternic ar avea un efect pozitiv", a spus el.
   
Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit vineri extinderea capacităţii uniunii monetare de a împrumuta statele cu probleme de finanţare de la 500 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, prin combinarea unor fonduri în Mecanismul European de Stabilitate.
   
După iulie 2013, când va expira o facilitate temporară de finanţare, fondurile disponibile pentru noi împrumuturi vor fi limitate la 500 de miliarde de euro. Capacitatea totală de 700 de miliarde de euro include 200 de miliarde de euro angajate pentru Grecia, Portugalia şi Irlanda.
   
Membrii zonei euro au promis deja resurse suplimentare de 150 de miliarde de euro FMI. Contribuţiile din partea statelor din afara uniunii monetare, între care şi Marea Britanie, vor veni probabil ca parte a unui acord mai amplu.
   
Mai multe ţări, inclusiv China, Brazilia şi Japonia, au semnalat că vor creşte fondurile alocate FMI, dacă Europa ia măsuri mai ferme de combatere a crizei.
   
Acordul de vineri nu a atins nivelul de 1.000 de miliarde de euro considerat un răspuns optim la criză de ţări din G20, iar unele state emergente dintre acestea au afirmat chiar că Europa nu a făcut, din nou, suficient pentru a se ajuta singură înainte de a cere ajutor din afară.
   
Directorul FMI, Christine Lagarde, a apreciat decizia ţărilor euro de creştere a resurselor şi a apreciat că va ajuta FMI să atragă noi fonduri de la membri. Lagarde vrea creşterea resurselor FMI cu 500 de miliarde de dolari, pentru a putea interveni în cazul unei agravări a crizei datoriilor din zona euro.

×
Subiecte în articol: Europa resurse combatere faliment fonduri
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close