Antena 3 CNN Externe Europa votează uninominal

Europa votează uninominal

Europa votează uninominal
15 Feb 2007   •   08:54

Ideea de vot uninominal este destul de răspândită în ţările europene. Jurnaliştii de la ?Evenimentul Zilei? au realizat o evidenţă a sistemelor de vot de pe întregul continent. În Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Letonia, Olanda, Slovacia şi Suedia, alegătorul merge la vot şi bifează candidatul preferat de pe lista propusă de un partid. În state ca Estonia, Finlanda, Grecia, Polonia, Slovenia, alegătorii scriu de mână pe buletinul de vot numele sau numărul corespunzător politicianului preferat.

Alt sistem este aplicat în Irlanda şi Malta, unde se bifează individual mai mulţi politicieni, urmând ca voturile să poata fi transferate între aceştia. Pe de altă parte, luxemburghezii au la dispoziţie voturi multiple, acordate fie unei liste, fie mai multor candidaţi din partide diferite. În Franţa şi Marea Britanie, candidatul sau lista cu cele mai multe voturi, cu sau fără majoritate absoluta (50%+1), câştigă alegerile.

Actualul sistem electoral din ţara noastră (proporţional cu lista blocată) este utilizat doar în Bulgaria, Spania, Portugalia şi Italia.

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close