Antena 3 CNN Externe Europeni, voi controlaţi schimbările climatice!

Europeni, voi controlaţi schimbările climatice!


Europeni, voi controlaţi schimbările climatice!
24 Mai 2007   •   17:26

Comisia Europeană împreună cu experţii în domeniu au declanşat o campanie denumită "Voi controlaţi schimbările climatice!", în încercarea de a stopa încălzirea globală. Sunt 10 reguli propuse de Bruxelles, care merg de la renunţarea la maşină în favoarea mersului pe jos până la utilizarea becurilor fluorescente în locul celor obişnuite. Efectele creşterii temperaturii medii cauzate de încălzirea globală a început să îi îngrijoreze şi pe oficialii europeni. Experţii au avertizat că încălzirea globală va face ca mai multe milioane de oameni să fie ameninţaţi cu foametea, inundaţii, furtuni puternice şi lipsa apei potabile.

Scenariul apocaliptic nu se opreşte aici. Specialiştii în meteorologie spun că valuri de căldură extremă vor afecta tot mai mulţi oameni şi vor duce la topirea calotei glaciare. De altfel, aproximativ 30% din gheţarii Europei au dispărut, iar în Oceanul Pacific, Indian şi Marea Caraibelor multe insule ar putea dispărea. În plus, zone precum sudul Chinei, "Ţările de jos" - Belgia, Olanda, N-V Germaniei şi S-E Angliei ar putea fi inundate.

Pentru ca scenariul să nu se adeverească, Comisia Europeană a declanşat o campanie prin care învaţă consumatorii să limiteze încălzirea globală. Astfel, europenii sunt sfătuiţi să îşi izoleze casele pentru a nu ieşi căldura în atmosferă, şi să schimbe becurile normale cu unele fluorescente. De asemenea, să schimbe maşina cu bicicleta sau să aleagă mersul pe jos, să recicleze gunoaiele, să utilizeze mai puţină apă fierbinte sau să folosească tot mai puţine dispozitive electrice.

Nu în ultimul rând, europenii sunt invitaţi să planteze câte un copac. După ce experţii au avertizat că temperatura nu trebuie să crească cu mai mult de 2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, Uniunea Europeană a pledat pentru un acord privind schimbările climatice după 2012. Mai mult, a fost lansat un apel ţărilor dezvoltate pentru a reduce, până în 2020, emisiile generate cu 30 la sută faţă de 1990.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close