Antena 3 CNN Externe Europenii ies în stradă: Greva de amploare în Marea Britanie. Noi măsuri de austeritate, în Italia şi Portugalia

Europenii ies în stradă: Greva de amploare în Marea Britanie. Noi măsuri de austeritate, în Italia şi Portugalia

Europenii ies în stradă: Greva de amploare în Marea Britanie. Noi măsuri de austeritate, în Italia şi Portugalia
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact images
30 Iun 2011   •   11:00

Europa pare să fi intrat sub zodia austerităţii. După Grecia, şi Marea Britanie se confruntă joi cu o grevă a angajaţilor din sectorul public, care va afecta grav transporturile. Măsuri de austeritate sunt anunţate şi în Italia şi Portugalia unde se vorbeşte de reducerea cheltuielilor publice cu zeci de miliarde de euro.

În Marea Britanie, sindicatele sfidează guvernul şi fac apel la grevă generală. Bugetarii ameninţă că vor ieşi, la prânz în stradă. Şcolile vor fi închise, dar cele mai serioase efecte ale protestului se vor resimţi în transporturi. Traficul naval şi feroviar va fi bulversat de acţiunea sindicală. Probleme mari vor fi şi pe aeroporturi, iar zborurile internaţionale vor avea, de asemenea, de suferit.

În Italia, austeritatea este subiectul care reuneşte guvernul într-o şedinţă. Miniştrii vor discuta despre un program de măsuri drastice, care prevăd reducerea cu 40 de miliarde de euro a cheltuielilor. Planul este parte a angajamentului făcut de Italia faţă de Uniunea Europeană pentru a-şi redresa situaţia financiară şi a calma, astfel, bursele.

În Portugalia, Parlamentul dezbate programul economic al noului guvern, care promite să respecte punct cu punct angajamentul cu FMI şi Bruxelles-ul, prin care a primit ajutorul de 78 de miliarde de euro.

Şi la Varşovia, Sindicatul Solidaritatea cheamă la o manifestaţie, pentru a atrage atenţia guvernului asupra situaţiei economico-sociale a Poloniei. La 1 iulie, Polonia va prelua Preşedinţia Uniunii Europene.

 


×
Subiecte în articol: grevă austeritate Marea Britanie
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close