Antena 3 CNN Externe Evenimentul care va schimba pentru totdeauna harta Europei. O nouă ţară se pregăteşte să "răsară"

Evenimentul care va schimba pentru totdeauna harta Europei. O nouă ţară se pregăteşte să "răsară"

Evenimentul care va schimba pentru totdeauna harta Europei. O nouă ţară se pregăteşte să "răsară"
de O.P.    |    12 Sep 2013   •   06:23

Provincia spaniolă Catalunia şi-a reafirmat, spectaculos, aspiraţia spre independenţă, cu ocazia sărbătorii sale naţionale. Sute de mii de persoane au format un lanţ uman de 400 de kilometri, de la frontiera de nord până la cea de sud a provinciei. Manifestaţia a susţinut cererea ca guvernul de la Madrid să aprobe un referendum asupra secesiunii Cataluniei.

Piaţa Catalonia, din centrul Barcelonei, s-a umplut de manifestanţi cu drapele ale provinciei. După ce şi-au cântat imnul, ei şi-au dat mâna pentru a intra în uriaşul lanţ uman care a proclamat dorinţa lor de independenţă.

Un uriaş drapel catalan a fost arborat, cu această ocazie, pe celebra catedrală Sagrada Familia. Lanţul uman a înconjurat şi un alt simbol al oraşului, stadionul Camp Nou.

Şirul manifestanţilor s-a întins până departe, în afara Barcelonei. Organizatorii susţin că au reuşit să unească frontiera cu Franţa, din munţii Pirinei, cu graniţa de la sud, dintre Catalonia şi comunitatea Valencia.

Catalonia este una din cele mai bogate regiuni ale Spaniei şi se bucură, deja, de autonomie. Dar separatismul a făcut mari progrese după declanşarea crizei economice.

Localnicii afectaţi de recesiune şi reduceri bugetare spun că nu mai vor să plătească pentru greşelile guvernanţilor de la Madrid. Mulţi sunt convinşi că s-ar descurca mai bine singuri şi cer să li se dea voie să voteze despărţirea de Spania.

Deocamdată, procentul celor care doresc independenţia atinge 50 la sută doar în unele sondaje. Analiştii politici cred că un eventual vot pozitiv al scoţienilor, la referendumul asupra independenţei, care va avea loc anul viitor, va duce la o amplificare a mişcării secesioniste din Catalonia.

×
Subiecte în articol: independenta Catalonia
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close