x close

Explozie solară de proporţii: Comunicaţiile ar putea fi perturbate miercuri

de Antena3    |    08 Iun 2011   •   08:47
Explozie solară de proporţii: Comunicaţiile ar putea fi perturbate miercuri  483 Foto:giantbomb.com
O spectaculoasă erupţie solară ar putea perturba, miercuri, funcţionarea sateliţilor, reţelelor de comunicaţii şi a liniilor electrice. Erupţia s-a produs marţi dimineaţa şi, potrivit serviciului meteorologic american, a fost cea mai puternică din ultimii cinci ani.

Chiar şi cercetătorii de la NASA au fost entuziasmaţi de spectaculoasa erupţie solară. Un uriaş nor de plasmă magnetică a fost eliberat de Soare. O parte din el a acoperit aproape jumătate din suprafaţa astrului.

Observatoarele spaţiale ale NASA au înregistrat erupţia în diferite lungimi de undă. Acestea corespund cu temperaturile diferitelor straturi ale coroanei solare, de la câteva sute de mii la milioane de grade Celsius. Oricum ar fi privit, fenomenul rămâne la fel de fascinant.

Potrivit specialiştilor, erupţia poate declanşa în această seară - după ora 21.00, ora României - o furtună magnetică pe Pământ. Dar, dat fiind unghiul jetului de plasmă, efectele ar trebui să fie minore.

Furtuna geomagnetică poate, totuşi, perturba funcţionarea reţelelor electrice sau a sateliţilor din sistemul GPS. Un alt efect, de această dată pozitiv, ar fi apariţia unor aurore polare mai mari ca de obicei.

Citeşte mai multe despre:

comunicatii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati