Antena 3 CNN Externe Exportul armelor cu lunetă în Iran a fost contestat

Exportul armelor cu lunetă în Iran a fost contestat

Exportul armelor cu lunetă în Iran  a fost contestat
14 Feb 2007   •   17:55
Compania austriacă Steyr-Mannlicher a exportat în anul 2004 peste 800 de arme cu lunetă în Iran, cu toate că Statele Unite şi Marea Britanie şi-au exprimat opoziţia în această privinţă. Tot atunci, ecologistul Peter Pilz, membru al Parlamentului austriac, a denunţat ilegalitatea contractului semnat cu regimul de la Teheran. Puştile cu lunetă sunt printre cele mai moderne şi mai precise din lume. Armele de tip Steyr HS, calibrul 50 mm, pot străpunge blindajele subţiri de la o distanţă de 1,5 kilometri. Pe Internet, preţul unei astfel de arme poate ajunge şi la 4.000 de euro.

Un cotidian britanic a dezvăluit marţi, 13 februarie 2007, că 100 de arme din lotul exportat în Iran au fost confiscate de la insurgenţii care luptă împotriva trupelor americane din Irak. Oficial, armele au fost cumpărate de poliţia iraniană, pentru a le utiliza în combaterea traficului de droguri.

De teamă să nu ajungă în mâinile insurgenţilor, SUA şi Marea Britanie au cerut anularea contractului, însă compania austriacă a refuzat acest lucru şi a fost sancţionată la sfârşitul anului 2005.

Wolfgang Furlinger, preşedintele companiei de armament, susţinea la acea vreme că puştile exportate sunt chiar mai puţin periculoase decât un pistol, explicând că guvernul iranian semnase un act adiţional prin care se obliga să nu reexporte armele.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close