Antena 3 CNN Externe Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol ratingurile ţărilor din regiune

Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol ratingurile ţărilor din regiune

Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol ratingurile ţărilor din regiune
Sursa foto: Foto: au.ibtimes.com
de M.Z.    |    11 Mai 2012   •   23:29

Agenţia de evaluare Fitch a avertizat vineri că posibila ieşire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetară.

Astfel, este probabil ca toate ratingurile ţărilor din zona euro să fie puse sub supraveghere, iar statele care au deja perspectivă negativă sunt cele mai expuse la o retrogradare imediată, informează Reuters.

"În eventualitatea că Grecia va părăsi zona euro, fie ca rezultat al actualei crize politice, fie mai târziu, dacă economia nu se va stabiliza, Fitch va plasa ratingurile tuturor statelor din regiune sub supraveghere cu perspectivă negativă, reevaluând implicaţiile sistemice şi de ţară", se arată într-un comunicat al Fitch.

Ţările cu perspectivă negativă a calificativelor sunt Franţa, Italia, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia, Slovenia şi Belgia.

Amploarea retrogradărilor va depinde de reacţia zonei euro la ieşirea Greciei din uniunea monetară.

"Probabilitatea şi magnitudinea retrogradărilor vor depinde în mare parte de reacţia Europei şi de succesul de limitare a contagiunii, ca şi de prezentarea unei viziuni credibile privind o zonă euro reformată", consideră agenţia, precizând că ratingurile suverane ale statelor uniunii monetare vor fi în pericol.

Majoritatea grecilor vor să rămână în zona euro, dar duminica trecută au votat partide care resping termenii severi ai acordului de salvare negociat cu creditorii internaţionali.

Liderii europeni au avertizat că Grecia va fi nevoită să iasă din zona euro, dacă întoarce spatele măsurilor de austeritate.

×
Subiecte în articol: Grecia zona euro Fitch
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close