Antena 3 CNN Externe A murit fizicianul Peter Higgs, laureat al premiului Nobel. Era supranumit părintele ”particulei lui Dumnezeu”

A murit fizicianul Peter Higgs, laureat al premiului Nobel. Era supranumit părintele ”particulei lui Dumnezeu”

Fizicianul Peter Higgs, laureat al premiului Nobel, a murit la vârsta de 94 de ani.

A murit fizicianul Peter Higgs, laureat al premiului Nobel. Era supranumit părintele ”particulei lui Dumnezeu”
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Apr 2024   •   21:46

Peter Higgs, un gigant al științei britanice care a teoretizat bosonul Higgs, a murit la vârsta de 94 de ani, scrie BBC.

El a primit premiul Nobel pentru Fizică în 2013 pentru munca sa revoluționară care a arătat cum bosonul ajută la unirea Universului.

În GALERIA FOTO puteți urmări mai multe imagini cu fizicianul supranumit părintele "particulei lui Dumnezeu".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un comunicat al Universității din Edinburgh a precizat că acesta a murit luni în oraș.

Reprezentanții universității l-au numit "un om de știință cu adevărat talentat, a cărui viziune și imaginație au îmbogățit cunoștințele noastre despre lumea care ne înconjoară”.

În anii 1960, Higgs și alți fizicieni au lucrat la o idee care să explice de ce elementele constitutive ale Universului au masă.

În 2012, oamenii de știință care folosesc Large Hadron Collider de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Elveția au descoperit o particulă implicată în acest fenomen, pe care au numit-o bosonul Higgs.

Un an mai târziu, munca lui Higgs a fost recunoscută prin acordarea Premiului Nobel, pe care l-a împărțit cu belgianul Francois Englert.

Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”.

În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

×
Subiecte în articol: peter higgs fizician murit
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close