Antena 3 CNN Externe Fostul președinte afgan, Ashraf Ghani, a părăsit țara cu 169 milioane de dolari

Fostul președinte afgan, Ashraf Ghani, a părăsit țara cu 169 milioane de dolari

Fostul președinte afgan, Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul cu un elicopter încărcat cu bani, și a primit azil în Dubai pe ”motive umanitare”.

Fostul președinte afgan, Ashraf Ghani, a părăsit țara cu 169 milioane de dolari
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Aug 2021   •   18:11

Ghani a părăsit țara duminică seară, după ce talibanii au ocupat Kabulul, spunând că vrea să evite vărsarea de sânge.

„A trebuit să fac o alegere grea; să stau să înfrunt talibanii înarmați care voiau să intre în palat sau să părăsesc țara mea dragă, căreia mi-am dedicat viața să o apăr în ultimii 20 de ani.

Ar fi fost un dezastru umanitar în orașul acesta de șase milioane de locuitori dacă s-ar fi înregistrat nenumărate victime și distrugeri în Kabul. Talibanii m-au determinat să plec, au venit aici să atace Kabulul și oamenii din Kabul. Ca să evit vărsarea de sânge, cel mai bine a fost să plec”, a spus el.

Ashraf Ghani a luat cu el 4 mașini și un elicopter plin de bani

Mai exact 169 de milioane de dolari cash, dar a fost forțat să lase o parte din bani în urmă, din cauză că nu încăpeau în elicopter.

Primele rapoarte au anunțat că Ghani s-a refugiat în Uzbekistan, potrivit ambasadei ruse. Ulterior s-a vehiculat faptul că fostul președinte a ajuns în Oman, după ce oficialii din Suhanbe i-au refuzat permisiunea de a ateriza.

Asăzi, Emiratele Arabe au declarat că l-au primit pe Ghani în Dubai din ”motive umanitare”, potrivit Daily Mail.

„Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite poate confirma că Emiratele Arabe Unite i-au întâmpinat pe președintele Ashraf Ghani și familia sa în țară din motive umanitare”, se arată într-o declarație a ministerului.

Nu este prima oară când această țară își deschide brațele pentru foști lideri și rudele lor

În 2017, DUbaiul l-a găzduit pe Yingluck Shinawatra, fostul prim-ministru tailandez, condamnat, în absență, la 5 ani de închisoare.

Juan Carlos, regele Spaniei, și-a găsit adpost în Emirate anul trecut în august, după ce au început să apară întrebări despre originile averii lui.

De asemenea, Emiratele au fost timp de 8 ani casa liderului de opoziție pakistanez, Benazir Bhutto, înainte ca aceasta să fie asasinată în 2007 în propria casă.

×
Subiecte în articol: Afganistan presedinte Ashraf Ghani Dubai
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close