Antena 3 CNN Externe Franţa. Bayrou nu susţine pe nimeni în turul II

Franţa. Bayrou nu susţine pe nimeni în turul II

Franţa. Bayrou nu susţine pe nimeni în turul II
25 Apr 2007   •   20:38

Surpriză în campania prezidenţială din Franţa, cu doar 11 zile înaintea turul decisiv al alegerilor pentru Elysee. Centristul Francois Bayrou, eliminat din cursă, a decis să-şi creeze propriul partid, Democrat, şi a renunţat la susţinerea unuia sau altuia dintre candidaţi. Bayrou a fost votat de 6,8 milioane de francezi, iar voturile lor ar fi trebuit să fie, teoretic, direcţionate spre socialista Segolene Royal.

Fiind vorba despre doctrine apropiate, analiştii se aşteptau ca Francois Bayrou să-şi manifeste sprijinul în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru candidata socialiştilor Segolene Royal. Discursul de sprijin a lipsit, însă. Mai mult, Bayrou a anunţat că îşi va crea propria formaţiune, Partidul Democrat.

Bayrou a fost până miercuri liderul Uniunii pentru Democraţia Franceză. Anunţul-surpriză este de natură să influenţeze puternic rezultatul prezidenţialelor din Franţa, în condiţiile în care nu mai este niciun secret că mare parte din electoratul candidarului de extremă-dreapta Jean Marie Le Pen, va vota cu Nicolas Sarkozy.

Segolene Royal, în special, ar fi avut mare nevoie de voturile lui Bayrou. Socialista a obţinut doar 25.9% din voturi, în primul tur, în vreme ce Sarkozy a obţinut 31,2%.

Cei doi candidaţi rămaşi în cursă, conservatorul Sarkozy şi socialista Royal, şi-au continuat campania pentru turul decisiv al alegerilor prezidenţiale. Consarvatorul a vizitat un şantier din Paris, unde s-a întâlnit cu muncitorii şi a criticat eforturile contracandidatei sale socialiste de a atrage electoratul lui Bayrou.

Candidatul de centru, fiu de agricultor, devenit avocat, s-a plasat pe locul al treilea în primul tur al alegerilor electorale din Franţa, cu 18% din voturi. Sarkozy se plasează în continuare în fruntea sondajelor, chiar dacă cifrele diferă de la un institul la altul. Primul dintre ele îi dau lui Sarkozy 51 la sută din intenţiile de vot, în vreme ce Segolene Royal are doar 49%. Un altul îl plasează pe Sarkozy la distanţă de mai multe procente de contracandidata sa. Rezultatele sunt 53, 5 la sută pentru conservator şi 46,5 la sută pentru socialistă.

Antena 3

×
Parteneri
Salariul minim nu mai crește de la 1 iulie 2024
x close