Antena 3 Externe Franţa declară sfârşitul erei austerităţii

Franţa declară sfârşitul erei austerităţii

de M.Z.    |    06 Mai 2013   •   23:14
Franţa declară sfârşitul erei austerităţii

Ministrul francez de Finanţe Pierre Moscovici a declarat sfârşitul erei austerităţii, după ce omologul său german a oferit flexibilitate în problema reducerii deficitului bugetar.


"Asistăm la sfârşitul dogmei austerităţii, ca instrument unic de combatere a crizei datoriilor suverane în zona euro. Am pledat de un an pentru o strategie de creştere. Austeritatea singură împiedică creşterea", a afirmat Moscovici potrivit Bloomberg, informează Mediafax.
 
Parlamentarii germani nu sunt însă de acordul cu prelungirea cu doi ani, până în 2015, a termenului până la care Franţa trebuie să îşi reducă deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia Uniunii Europene.
 
"Am arătat clar guvernului, cancelarului şi ministrului de Finanţe că în cazul Franţei o amânare cu un an, până în 2014, este limita absolută pentru noi. Franţa trebuie să arate că vrea să facă reforme structurale", a declarat Norbert Barthle, purtător de cuvânt al Uniunii Creştin Democrate în probleme de politică bugetară.
 
Cancelarul german Angela Merkel este în campanie electorală pentru un al treilea mandat, astfel că activităţile politice europene sunt în stagnare, iar preşedintele BCE Mario Draghi este pe cale să preia iniţiativa. În aceste condiţii, există riscul ca politicienii să dea înapoi în privinţa măsurilor de stimulare a competitivităţii şi de revenire la creştere economică.
 
Impactul austerităţii a fost scos în evidenţă săptămâna trecută de nivelul record al şomajului. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, şomajul mediu din zona euro, în prezent de 12,1%, se va menţine peste 12% şi anul viitor.
 
Comisia Europeană anticipează pentru Franţa un deficit bugetar de 3,9% din PIB în acest an şi de 4,2% în 2014. 


 
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close