Antena 3 CNN Externe Franţa, Italia, România şi Bulgaria, criticate la Berlin de un rom supravieţuitor al Holocaustului

Franţa, Italia, România şi Bulgaria, criticate la Berlin de un rom supravieţuitor al Holocaustului

Franţa, Italia, România şi Bulgaria, criticate la Berlin de un rom supravieţuitor al Holocaustului
Sursa foto: Foto: sintiundroma.de
27 Ian 2011   •   13:03

Zoni Weisz, un rom olandez a cărui familie a fost exterminată aproape integral de nazişti, a denunţat, joi, modul în care sunt trataţi romii în Franţa, Italia, România şi Bulgaria, în primul discurs al unui membru al acestei comunităţi susţinut cu ocazia comemorării oficiale, la Berlin, a victimelor nazismului.    

"În numeroase ţări, suntem minoritatea cea mai veche. Suntem trataţi în mod nedemn, mai ales în ţările din Europa de Est cum ar fi România sau Bulgaria", a declarat emoţionat Zoni Weisz, citat de AFP.

"În unele ţări din Europa de Vest ca Italia şi Franţa, suntem victime ale discriminării, suntem excluşi şi trăim în condiţii nedemne în ghetouri", a adăugat olandezul.

Zoni Weisz a devenit grădinarul curţii regale olandeze şi a fost mereu foarte implicat în apărarea romilor.

"Discriminarea, stigmatizarea şi excluderea reprezintă preţul zilnic" plătit de romi, a continuat Weisz. "În unele restaurante reapar afişe cu textul "Interzis ţiganilor". Istoria se repetă", a adăugat acesta în faţa figurilor grave ale cancelarului Angela Merkel şi deputaţilor din Bundestag.

În Europa, comunitatea romă este formată din 10-12 milioane de persoane. Anul trecut, Franţa a intensificat expulzarea romilor către România şi Bulgaria, generând în acest fel numeroase critici şi tensiuni puternice cu Bruxelles-ul. Comisarul european Viviane Reding a denunţat situaţia "scandaloasă" a romilor din Europa, care trăiesc "în sărăcie absolută".

Italia a fost acuzată şi ea de încălcarea drepturilor romilor, în special în privinţa locuinţelor.

Zoni Weisz este primul rom invitat de onoare la această zi de comemorare a victimelor nazismului instaurată în 1996 în Germania, în ziua în care se aniversează eliberarea din lagărul de concentrare de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945.
   

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close