Antena 3 CNN Externe Frattini şi Rehn avertizează România

Frattini şi Rehn avertizează România

Frattini şi Rehn avertizează România
30 Mai 2007   •   14:49

Două avertismente simultane lansate la adresa României de doi dintre cei mai importanţi oficiali ai Comisiei de la Bruxelles. Comisarii pentru Justiţie şi Extindere, Franco Fratini şi Olli Rehn, susţin că România, ca şi Bulgaria, riscă aplicarea clauzelor de salvgardare în cazul în care nu-şi rezolvă problemele cu corupţia şi lipsurile din sistemul judiciar.

Franco Frattini a susţinut, într-un interviu acordat publicaţiei European Voice, că România riscă activarea clauzei de salvgardare în cazul lipsei de progrese în combaterea corupţiei şi a lipsei măsurilor de consolidare a sistemului judiciar. Frattini a afirmat de asemenea că a transmis autorităţilor române opinia sa despre punctele bune şi cele slabe ale Legii privind Agenţia Naţională de Integritate.

Olli Rehn nu exclude aplicarea clauzelor de salvgardare în cazul României şi Bulgariei, în condiţiile în care vor exista motive obiective. Oficialul Comisiei Europene a declarat pentru ?Le Figaro? că rezolvarea problemelor legate de corupţie şi crimă organizată în cele două state proaspăt membre ale Uniunii reprezintă o chestiune de ?credibilitate? a procesului de extindere.

Prin urmare, Comisia Europeană va recurge la clauzele de salvgardare în cazul unui bilanţ negativ al României şi Bulgariei în domeniile cu probleme.

Chiuariu o ţine pe-a lui: Nu-i niciun pericol
Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, susţine însă că nu există pericolul activării clauzei. Oficialul declară că misiunea Uniunii Europene a constatat progrese pe toate cele patru domenii monitorizate, ia raportul va fi unul pozitiv.

Antena 3

×
Parteneri
Vlad Pascu, la judecătoria Mangalia, termen cu un nou judecător
x close