Antena 3 CNN Externe Funeralii pentru Boris Elţîn la Moscova

Funeralii pentru Boris Elţîn la Moscova

Funeralii pentru Boris Elţîn la Moscova
25 Apr 2007   •   08:11

Boris Elţîn a fost înmormântat miercuri după-amiază în cimitirul Mănăstirii Novodevici, unde sunt înmormântate marile personalităţi ale Rusiei. Zeci de şefi de stat şi de guvern au participat la funeralii. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi a multor demnitari străini. Fostul preşedinte român, Emil Costantinescu, a participat la ceremonia funerară de la Moscova, alături de fostul preşedinte polonez, Lech Walesa, foştii lideri de la Casa Albă, Bill Clinton şi George Bush, şi ex-premierul britanic, John Major. Mii de ruşi au trecut încă de dimineaţă pe la căpătâiul fostului preşedinte, pentru a se reculege şi a-i aduce un ultim omagiu.

Pentru locuitorii Rusiei, Elţîn a fost cel care a dat o lovitură decisivă URSS, deschizând Rusia spre capitalism, chiar cu preţul unor reforme politice şi economice dificile. Miercuri a fost decretată zi de doliu naţional, iar multe dintre edificiile moscovite au arborat drepelul în bernă, în onoarea fostului şef de stat.

Mormântul preşedintelui rus de la Mânăstirea Novodevici va sta alături de cel al generalului rus Alexandr Lebed, cel care l-a susţinut pe 19 august 1991, în momentul loviturii de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov, şi a cărui unitate de blindate a trecut prima de partea lui Boris Elţîn, pentru apărarea Parlamentului. Fostul lider sovietic Nikita Hruşciov, dar şi marii scriitori ai Rusiei, compozitori, pictori şi alte personalităţi marcante au fost prezente miercuri la înmormântare.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close