Antena 3 CNN Externe Gloanţele din cauciuc, indezirabile în UE

Gloanţele din cauciuc, indezirabile în UE

Gloanţele din cauciuc, indezirabile în UE
22 Feb 2007   •   20:19

Franco Frattini, comisarul european pentru Justiţie, a cerut interzicerea gloanţelor din cauciuc în timpul manifestaţiilor de stradă. Măsura a fost recomandată Guvernului din Ungaria, după eşecurile din toamna anului trecut. Poliţia ungară a fost acuzată că a tras asupra manifestanţilor pe data de 23 octombrie 2006. Înainte de ceremoniile de comemorare a Revoluţiei din 1965, se pare că poliţiştii au lansat un atac cu gloanţe din cauciuc asupra manifestanţilor, deşi aceştia erau cât se poate de paşnici. În acea zi, aproximativ 170 de persoane au fost rănite. Acum, având lecţia învăţată, Frattini a solicitat tuturor statelor din Uniunea Europenă să ia măsuri pentru a face o diferenţă între demonstranţii paşnici şi cei violenţi.

Frattini a subliniat faptul că cele două categorii de manifestanţi trebuie să fie tratate diferit. Recomandarea oficialului european este binevenită având în veder că autorităţile ungare se tem din nou de izbucnirea unor noi violenţe. Pe 15 martie vor avea loc demonstraţii antiguvernamentale organizate de opoziţia ungară, un prilej extrem de bun pentru noi manifestaţii.

De asemenea, şi în Kosovo gloanţele din cauciuc au făcut victime. Doi albanezi au fost ucişi pe data de 10 februarie în timpul unor manifestaţii, în Kosovo. Partizanii independenţei au încercat atunci să ia cu asalt Parlamentul din Priştina, dar au fost respinşi de poliţiştii localnici şi de forţele ONU, din care făceau parte şi jandarmi români. Cei doi albanezi au murit din cauza gloanţelor de cauciuc trase, cel mai probabil, de jandarmii români din trupele ONU de menţinere a păcii.

Adina Bumbeş

×
Parteneri
Noi dezvăluiri bombă ale văduvei celui ucis de fii vrăjitoarei Sidonia
x close