Antena 3 CNN Externe Grecia. Reforma educaţiei provoacă noi violenţe

Grecia. Reforma educaţiei provoacă noi violenţe

Grecia. Reforma educaţiei provoacă noi violenţe
23 Feb 2007   •   12:34

Reforma învăţământului încinge din nou spiritele la Atena. Cel puţin trei poliţişti au fost răniţi în ciocnirile care au urmat unui marş de protest faţă de proiectele de reformă. Guvernul de centru-dreapta doreşte, între altele, autorizarea universităţilor private, care nu există în prezent în Grecia. Aproape 7000 de studenţi şi profesori au manifestat joi în centrul Atenei. Ei au cerut ca învăţământul să rămână gratuit şi au condamnat proiectatele privind universităţile private, pe care le-au calificat drept ?şcoli-magazine?. Manifestanţii au promis ?să lupte până la capăt? împotriva reformei propuse de guvern.

Cei mai înverşunaţi şi-au pus intenţiile în aplicare, într-o formă violentă, după încheierea marşului. Ei au incendiat containerele de gunoi şi au aruncat cu pietre şi sticle în poliţiţtii care i-au fugărit pe străzile din jurul Universităţii. Deşi au folosit masiv gazele lacrimogene, forţele de ordine nu i-au putut stăpâni pe tinerii furioşi, iar confruntarea s-a prelungit mai multe ore.

Proiectul guvernamental de reformã prevede, între altele, limitarea ?dreptului de azil universitar?, care interzice, practic, accesul poliţiei în incinta facultăţilor. ?Dreptul de azil? s-a inspirat din rezistenţa faţă de regimul militar care a condus Grecia în anii 60 - 70. Reforma vizează, de asemenea, creşterea autonomiei economice a instituţiilor de învăţământ superior. Guvernul afirmă că scopul reformei este intensificarea concurenţei între universităţi, dar studenţii sunt de părere că rezultatul va fi doar creşterea şomajului.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close