Antena 3 CNN Externe Alertă în Polonia! Zeci de pisici, infectate cu gripa aviară

Alertă în Polonia! Zeci de pisici, infectate cu gripa aviară

Este alertă în Polonia, după ce zeci de pisici s-au infectat cu virusul H5N1. Sursa de infectare este momentan necunoscută.

Alertă în Polonia! Zeci de pisici, infectate cu gripa aviară
Sursa foto: Gettyimages | FatCamera
de Ioana Mircea    |    29 Iun 2023   •   17:33

Autoritățile veterinare din Polonia sunt în alertă după ce 16 pisici domestice s-au infectat cu virusul H5N1 al gripei aviare. Deși nu se cunoaște încă sursa exactă de infectare, îngrijorarea crește deoarece infecția a fost confirmată în șase orașe diferite.

Până acum, 16 pisici domestice au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul H5N1 al gripei aviare, însă sursa exactă de infectare rămâne necunoscută. Situația este cu atât mai îngrijorătoare deoarece infecțiile au fost depistate în șase orașe diferite din Polonia, unele chiar foarte îndepărtate una de cealaltă, cum ar fi Gdansk, Gdynia, Pruszcz Gdański, Bydgoszcz, Poznań și Lublin.

Chiar dacă autoritățile veterinare poloneze au emis o declarație în care au respins informațiile apărute în presa poloneză despre infecțiile la pisici, subliniind că nu există încă dovezi concrete sau rezultate de laborator care să susțină aceste afirmații, o anchetă amplă este în desfășurare pentru a identifica sursa infecției și pentru a preveni răspândirea ulterioară a virusului.

Citește și: Gripa aviară ar fi suferit mutaţii: O femeie a murit! Acest virus nu a făcut până acum victime în rândul oamenilor

În acest context, autoritățile veterinare recomandă celor care au animale de companie să țină pisicile în casă și să evite contactul cu alte animale pentru a reduce la minim riscul de infecție. Animalele se pot infecta mâncând carne crudă de pasăre, dar și atingând fecalele păsărilor infectate, a spus doctorul Piotr Rzymski de la Universitatea din Poznań, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: gripa aviara pisici Polonia
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close