Antena 3 CNN Externe Gripa porcină, cel mai recent bilanţ: 92 morţi şi 13.000 contaminaţi, în 46 de ţări

Gripa porcină, cel mai recent bilanţ: 92 morţi şi 13.000 contaminaţi, în 46 de ţări

Gripa porcină, cel mai recent bilanţ: 92 morţi şi 13.000 contaminaţi, în 46 de ţări
Sursa foto: Gripa porcina
27 Mai 2009   •   12:38

De la apariţa sa la sfârşitul lunii aprilie, gripa porcină s-a răspândit în toată lumea. Primul caz de îmblonăvire cu virusul AH1N1 a fost confirmat în Mexic, iar apoi rând pe rând autorităţile din mai multe ţări au confirmat apariţia unor noi îmbolnăviri. În prezent, virusul gripei porcine a contaminat aproape 13.000 de persoane, în 46 de ţări şi a provocat moartea a 92 de persoane. Bilanţul total din Europa a ajuns la 414 îmbolnăviri, în 19 ţări.

Gripa porcină a fost confirmată prima dată pe continentul american, în Mexic, la sfârşitul lunii aprilie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a intrat în alertă după ce autorităţile mexicane au confirmate sute de cazuri de îmbolnăviri cu virusul AH1N1, printre care şi câteva cazuri mortale.

Alte 10 cazuri de gripă porcină au fost confirmate în acelaşi timp în Statele Unite. Situaţia a devenit din ce în ce mai gravă în Statele Unite unde gripa s-a răspândit rapid şi noi cazuri de îmbolnăviri fatale au fost confirmate.

La mai puţin de o săptămână de la confirmarea virusului în Mexic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă la 5, ceea ce însemna că riscul unei pandemii devenea iminent. Nivelul de alertă a rămas până în prezent la 5 din 6. Organizaţia a subliniat că nivelul maxim de alertă pandemică nu va fi declarat decât atunci când un nou focar de gripă porcină, separat de cel de pe continentul american va fi semnalat.

De atunci, gripa porcină a continuat să se răspândească. Cele mai multe cazuri confirmate au fost însă importate, adică îmbolnăviri apărute la persoane care au călătorit în statele afectate.

La câteva zile după confirmarea primului caz în Mexic, gripa porcină a fost semnalată şi în Europa. Primul caz a fost confirmat în Spania, la un tânăr care tocmai se întorsese din Mexic. Spania a continuat să fie ţara europeană cea mai afectată, alături de Marea Britanie.

În ciuda numeroselor cazuri de gripă porcină semnalate în toată lumea, producerea unui vaccin antigripal stă încă sub semnul întrebării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că are nevoie de mai mult timp, pentru a decide dacă trebuie produs un vaccin, împotriva gripei AH1N1. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au discutat cu productorii de antivirale posibilitatea lansării unui nou vaccin, dar nu au ajuns la o concluzie.

În prezent, virusul gripei porcine a contaminat aproape 13.000 de persoane, în 46 de ţări şi a provocat moartea a 92 de persoane. Bilanţul total din Europa a ajuns la 414 îmbolnăviri, în 19 ţări.

Antena 3


×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close