Antena 3 CNN Externe Gripa porcină s-a răspândit în 29 de state. Vedeţi numărul cazurilor din fiecare ţară

Gripa porcină s-a răspândit în 29 de state. Vedeţi numărul cazurilor din fiecare ţară

Gripa porcină s-a răspândit în 29 de state. Vedeţi numărul cazurilor din fiecare ţară
Sursa foto: Gripa
09 Mai 2009   •   10:50

Gripa porcină s-a răspândit în 29 de ţări. În Canada a fost confirmat primul deces provocat de această boală. Ultimele state în care au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire sunt Australia, Japonia, Panama şi Brazilia. Între timp, cercetătorii britanici au descifrat codul genetic al eşantioanelor din cazurile descoperite în Europa. Posibilitatea ca gripa aviară să se combine cu noul tip de virus ar putea stârni o pandemie fără precedent, spun unii oameni de ştiinţă.

Descifrarea primului cod genetic al virusului care a pătruns în Europa le va da posibilitatea specialiştilor să-l compare cu cele descoperite în cazurile din Mexic şi Statele Unite. Cercetătorii britanici au trimis rezultatele obţinute de ei şi oamenilor de ştiinţă care lucrează la elaborarea unui vaccin împotriva gripei porcine.

Între timp, Japonia a confirmat primele trei cazuri de îmbolnăviri, la trei persoane care călătoriseră în Statele Unite, în Detroit. Situaţia este mult mai gravă în Canada, ţară care a anunţat primul deces cauzat de gripa porcină.

Cel mai recent motiv de îngrijorare este cazul Italiei, care a raportat sâmbătă primul caz gripă nouă contactat pe teritoriul ţării. Persoana contaminată, un bărbat de 70 de ani, a contactat virusul de la nepotul său, care a revenit recent din Mexic. Acesta este primul caz de ?contaminare familială? din Italia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că nu sunt motive să ridice nivelul de alertă la 6, care ar însemna că lumea se confruntă cu o pandemie.

?Deşi ne confruntăm cu un număr ridicat de cazuri de gripă, vom rămâne în faza 5. Acest lucru înseamnă că nu există dovezi ale unei răspândiri la nivel de comunitate. Avem cazuri noi, însă majoritatea sunt cazuri importate de la călătorii care au venit din ţările infectate sau ale unor oameni care au fost în contact strâns cu aceşti oameni?, a explicat dr. Sylvie Briand, reprezentant al OMS.

O situaţie gravă se înregistrează şi în Statele Unite. Aici, numărul îmbolnăvirilor s-a dublat în ultimele două zile, ajungând la aproape 1.700 de cazuri.

Iată situaţia cazurilor de gripă porcină înregistrate în lume:

Mexic: 1.204 cazuri, dintre care 44 mortale (1.319 cazuri şi 45 de victime, conform autorităţilor mexicane)
Statele Unite: 896 de cazuri, dintre care două mortale (1.639 în 43 de state, conform autorităţilor americane)

Canada: 214 cazuri, dintre care unul mortal

Spania: 88 de cazuri

Marea Britanie: 34 de cazuri

Franţa: 12 cazuri

Germania: 11 cazuri

Israel: 7 cazuri

Italia şi Brazilia: 6 cazuri

Noua Zeelandă: 5 cazuri

Olanda, Coreea de Sud şi Japonia: 3 cazuri

El Salvador: 2 cazuri

Austria, Danemarca, Portugalia, Elveţia, China (Hong Kong), Costa Rica, Irlanda, Columbia, Guatemala, Suedia, Polonia, Argentina, Panama, Australia: 1 caz

În afară de aceste cazuri, mai multe state au pus sub observaţie persoane care prezintă simptome similare gripei porcine. Printre acestea, Australia, Argentina, Belgia, Benin, Brazilia, Chile, China, Colombia, Spania, Franţa, India, Irlanda, Noua Zeelandă, Peru, Suedia, Venezuela şi Elveţia, precizează Mediafax.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close