Antena 3 Externe Gruparea Stat Islamic, atac chimic la o bază militară din Irak

Gruparea Stat Islamic, atac chimic la o bază militară din Irak

22 Sep 2016   •   00:06
Gruparea Stat Islamic, atac chimic la o bază militară din Irak
Sursa foto: Foto: Twitter

Gruparea Stat Islamic (SI) este suspectată de lansarea unui proiectil cu încărcătură chimică iritantă şi vezicantă asupra bazei aeriene Qayarrah din Irak, unde staţionează trupe americane şi irakiene, transmite CNN citând mai mulţi oficiali americani. Incidentul a avut loc marţi.

A fost vorba fie de o rachetă, fie de un proiectil de artilerie, au precizat sursele citate.

După ce a fost lovit interiorul bazei de la sud de Mosul, militarii americani au testat conţinutul, iar primele indicii au arătat că ar fi vorba de o substanţă de tip muştar (n. red. - înrudită cu iperita). Nu s-au înregistrat victime sau simptome specifice în rândul trupelor. Una din surse a declarat că substanţa era "de puritate redusă" şi slabă ca armă, iar alta că era "ineficientă".

Deşi un al doilea test a ieşit negativ, substanţa a fost trimisă la un laborator în vederea unei analize precise, iar trupele au urmat procedura de decontaminare chimică.

CNN a mai relatat despre lovituri cu agent muştar ale SI în Irak şi Siria, iar oficialităţile citate afirmă că se aşteptau la utilizarea armelor chimice de către jihadişti, pe măsură ce forţele americane şi irakiene avansează spre oraşul Mosul, în prezent ocupat de SI. Baza Qayarrah este utilizată de câteva sute de militari americani, în sprijinul trupelor irakiene.

Pe baza acestor indicii, Pentagonul a pus atacul pe seama SI, care a mai produs în trecut agent muştar. Unele lovituri aeriene ale SUA au lovit poziţii unde se presupune că se produceau astfel de arme chimice, care potrivit oficialilor americani sunt relativ uşor de produs.

Militarii americani au echipament de protecţie antichimică în dotarea standard, reaminteşte CNN.

Sursă: Agerpres
×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close