Antena 3 CNN Externe Guvernul britanic a scos armata pe străzile din Birmingham ca să rezolve problema gunoaielor şi a şobolanilor

Guvernul britanic a scos armata pe străzile din Birmingham ca să rezolve problema gunoaielor şi a şobolanilor

2 minute de citit Publicat la 16:11 15 Apr 2025 Modificat la 16:11 15 Apr 2025
gunoi lasat pe strazi
Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie, este sufocat de aproape 20.000 de tone de gunoi lăsat pe marginea străzilor FOTO: Profimedia Images

Din cauza grevei operatorilor ecologişti care durează deja de o lună, oraşul Birmingham este invadat de 17.000 de tone de gunoaie pe străzi ducând la o infestare de șobolani giganți și la numeroase riscuri pentru sănătatea publică. 

De accea Guvernul de la Londra a apelat la măsuri extreme şi a scos armata pentru a rezolva criza gunoiului din Birmingham, unde greva de o lună a muncitorilor de la salubrizare a lăsat 17.000 de tone de gunoi pe străzi, ducând la o infestare de șobolani giganți și riscuri pentru sănătatea publică, relatează Corriere della Sera

 

Deocamdată este vorba de o echipă logistică, dar nu este exclusă o intervenție mai largă, chiar dacă ziarele au catalogat folosirea armatei drept "mișcare disperată", mai ales că în Marea Britanie folosirea armatei pentru urgențe civile sau de siguranță publică este ceva aproape nemaiauzit și necesită folosirea unor puteri speciale din partea miniștrilor.

În Birmingham, al doilea oraş ca mărime din Regatul Unit, duhoarea se simte pe străzi, iar locuitorii au reclamat prezenţa unor șobolani "mari ca pisicile" chiar și în timpul zilei, aşa că mulţi se plimbă înarmaţi ca să se apere de rozăroare.

În plus în oraș au sosit haite de terieri feroce, câini specializați în vânătoarea de șobolani, folosiți de obicei în mediul rural şi care sunt capabili să omoare 100 de șobolani într-o singură vânătoare.

Dar criza sanitară are în spate şi una politică. Birmingham este guvernată de Partidul Laburist, iar conservatorii s-au grăbit să afirme că nu este o urgență bruscă, ci că este vorba despre consecințele unei gestionări proaste şi de lungă durată a orașului. Pe de altă parte, Partidul Laburist este în conflict cu sindicatele care au declanșat greva, ba chiar unul dintre parlamentarii lor de la Birmingham a acuzat sindicatul că "ține ostatici" cei 1,2 milioane de locuitori ai zonei metropolitane. 

Greva, motivată de revendicări privind condițiile salariale și de angajare, a început în perioada ianuarie-februarie, dar pe 11 martie operatorii ecologici stradali au intrat în grevă pe o perioadă nedeterminată. Săptămâna trecută, Angela Rayner, vicepremierul responsabil de administrația locală, s-a întâlnit cu reprezentanții muncitorilor, dar nu a reușit să ajungă la niciun acord, aşa că a luat decizia de a chema armata.

×
x close